Chuyển đến nội dung
Thứ 2, ngày 09/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Culture - Heritage
  • /
  • Hue looks to become ‘food capital’ of Vietnam

Hue looks to become ‘food capital’ of Vietnam

Cập nhật: 17/05/2018

Hue city, which has long been known as the only place in Vietnam that has royal dishes, is striving to become the capital of gastronomy in Vietnam.

Authorities of the central province of Thua Thien – Hue have projected to invest more than 12.4 billion VND (542,500 USD), including 3.7 billion VND from the State budget and the remaining from organisations and individuals, to build a brand name for Hue dishes in 2018-2020.The move is significant as many Hue dishes, which are now available in the market, are inauthentic because they are not prepared in a proper way and with wrong ingredients, causing the false tastes.

More than 1,000 Hue-style dishes are being preserved at present. Hue is best known for elegant royal cuisine, which was served to kings under the Nguyen dynasty (1802-1945).One distinctive quality of Hue food is the harmonisation of yin and yang in each dish. For example, molluscs are always cooked with chilli, pepper, lemongrass and grapefruit leaves, "hot" spices that balance the "cool" features of the water-based creatures.Various snack-like items, such as ‘banh beo’ (rice cake with grilled shrimp), ‘banh nam’ (flat steamed rice dumpling), ‘banh bot loc’ (dumplings with shrimp), and ‘banh canh’ (cake soup), to name but a few, are a major part of the Hue cuisine. Visitors can find these items at Hue restaurants in Hanoi and Ho Chi Minh City. ‘Bun bo Hue’ (spicy beef noodle soup), a local breakfast dish, is also popular around the country.Some Hue dishes have been listed as the country’s best foods by Vietnam’s Record Book such as bun bo (beef noodles), com hen (rice with mussels), banh beo (rice cake with grilled shrimp), banh bot loc (dumplings with shrimp), banh khoai (fried rice crepes), ruoc (shrimp paste), me xung (sesame candy), che hat sen (sweet lotus seed pudding), tom chua (pickled shrimp), and thanh tra (a grapefruit variety that was served to the king).Meticulousness of Hue cuisine comes all the way from ingredients selection to dish decoration, which has always attracted people’s attention when visiting the former capital of Vietnam.During Hue Festival 2018, restaurants within the city were bustling with both domestic and international diners. Many visitors revealed that cuisine is the magnet pulling them into the ancient city.Myriad activities were being held throughout the event in order to promote the city’s one-of-a-kind cuisine, including Hue international food festival, royal gala dinner, and vegetarian food court, among others.In addition to completing a dossier to recognise Hue as a food capital of Vietnam, Thua Thien-Hue province moves to build a culture and food museum in the imperial city.-VNA

TITC
Từ khóa:

Tin liên quan

Bắc Giang triển khai Tháng hành động phòng, chống ma tuý năm 2025

Giám đốc Công an tỉnh Bắc Giang vừa ban hành Kế hoạch triển khai thực hiện Tháng hành động phòng, chống ma túy (PCMT) năm 2025 với chủ đề “Chung một quyết tâm – Vì cộng đồng không ma túy” trong thời gian từ ngày 1/6/2025 đến ngày 30/6/2025.

Khánh Hòa triển khai Tháng hành động phòng, chống ma túy năm 2025

UBND tỉnh Khánh Hòa vừa ban hành Kế hoạch số 6896 triển khai Tháng hành động phòng, chống ma túy (tháng 6) với chủ đề “Chung một quyết tâm – Vì cộng đồng không ma túy”. Kế hoạch nhằm hưởng ứng Ngày Quốc tế phòng, chống ma túy và Ngày

Ngày Đại dương thế giới: Hành động vì đại dương xanh

Học viện Hải quân hưởng ứng Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam và Ngày Đại dương thế giới

Hải đội 102 hưởng ứng Ngày Đại dương thế giới cùng Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam năm 2025

Xem tiếp

Tin nổi bật

Khánh Hòa triển khai Tháng hành động phòng, chống ma túy năm 2025

Học viện Hải quân hưởng ứng Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam và Ngày Đại dương thế giới

Thủ tướng Phạm Minh Chính bắt đầu các hoạt động tại Hội nghị Đại dương Liên Hợp Quốc

Bảo tồn đa dạng sinh học biển là nhiệm vụ cấp thiết

Bến Tre trồng cây xanh hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới

Xem nhiều nhất

Say đắm Tây Giang
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79045090

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC