Chuyển đến nội dung
Thứ 7, ngày 17/05/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Culture - Heritage
  • /
  • Phú Quốc fish sauce making becomes national intangible cultural heritage

Phú Quốc fish sauce making becomes national intangible cultural heritage

Cập nhật: 18/06/2021

The Ministry of Culture, Sports and Tourism has recognised the making of fish sauce on Phú Quốc Island City in the Mekong Delta province of Kiên Giang as national intangible cultural heritage.

Phú Quốc fish sauce uses anchovy with high protein level as a key ingredient. — VNA/VNS Photo Thanh Vũ

The move aims to help local residents maintain the essence of the traditional craft.

Chairwoman of the Phú Quốc Fish Sauce Association Hồ Kim Liên said Phú Quốc’s waters are home to a variety of seaweed and plankton that are major feed sources for anchovies - a key ingredient in its fish sauce.

The craft has existed in Phú Quốc for more than 200 years ago. Local residents catch fresh anchovies and salt them before fermenting them in giant wooden barrels.

The older the barrel is, the more durable it becomes and the better the quality of the fish sauce is.

The barrels have a wide mouth and are made from 55 planks of equal size: 2.2 metres long, 20cm wide, and 6cm thick. The diameter of the barrel mouth is about 3.2m and that of the bottom is some 2.6m. It is also strapped with green rattan.

Lien said the fish sauce is produced using traditional methods, with the recipe being three parts anchovy and one salt, and the fermentation period from 10 to 15 months. From the first to final layers, the fish sauce is divided into different types based on their protein levels. The final product has an amber colour and a slight aroma.

With support from the French Embassy in Hà Nội in 1998, the then Ministry of Fisheries (which later became part of the Ministry of Agriculture and Rural Development) along with Kiên Giang province prepared an application for geographical indication. On June 1, 2001, Phú Quốc fish sauce was the first product in Vietnam to secure such status.

In July 2013, the EU granted the “Phú Quốc” origin certificate to the Vietnamese fish sauce.

A month later, the Ministry of Industry and Trade handed over the certificate to representatives of Phú Quốc island district People’s Committee and the Phú Quốc Fish Sauce Association and it has since become an attractive local tourism product.

Phú Quốc city is home to about 100 fish sauce makers, mostly in Dương Đông and An Thới wards. Between now and 2025, it will strive to produce 12 million litres of fish sauce each year on average.

According to Lien, a major difficulty for the industry is that some consumers cannot identify genuine Phú Quốc traditional fish sauce, leading to unstable prices.

The Phú Quốc Fish Sauce Association, founded in October 2000 and with 53 members, will pay attention to developing fish sauce quality to continue promoting its trademark, she said.

The craft is also expected to seek UNESCO world intangible cultural heritage status, contributing to improving its brand value and promoting the image of Phú Quốc island city.

TITC
Từ khóa: national intangible cultural heritage, Phú Quốc fish sauce

Tin liên quan

Sóc Trăng tổ chức mít tinh hưởng ứng Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học năm 2025

(TITC) – Ngày 12/5, tỉnh Sóc Trăng đã tổ chức lễ mít tinh hưởng ứng Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học với chủ đề “Hòa hợp với thiên nhiên và phát triển bền vững” nhằm nâng cao nhận thức cộng đồng và lan tỏa thông điệp bảo vệ môi

Bắc Kạn: Tập huấn bảo vệ môi trường trong lĩnh vực văn hóa, thể thao và du lịch

(TITC) – Ngày 14/5, tại thành phố Bắc Kạn, Sở Văn hóa, Thể thao và Du lịch tỉnh Bắc Kạn phối hợp với Trường Cán bộ quản lý văn hóa, thể thao và du lịch tổ chức lớp tập huấn chuyên đề về công tác bảo vệ môi trường trong

Khoa học, công nghệ, đổi mới sáng tạo và chuyển đổi số: Chìa khóa phát triển đại dương bền vững

Chi cục Kiểm lâm Hải Dương: Hưởng ứng ngày quốc tế đa dạng sinh học năm 2025.

Chuyện “mái ấm” của hải âu trên đảo Đá Lớn

Xem tiếp

Tin nổi bật

Sóc Trăng tổ chức mít tinh hưởng ứng Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học năm 2025

Bắc Kạn: Tập huấn bảo vệ môi trường trong lĩnh vực văn hóa, thể thao và du lịch

Khoa học, công nghệ, đổi mới sáng tạo và chuyển đổi số: Chìa khóa phát triển đại dương bền vững

Chi cục Kiểm lâm Hải Dương: Hưởng ứng ngày quốc tế đa dạng sinh học năm 2025.

Bắc Kạn: Hướng dẫn tổ chức các hoạt động hưởng ứng Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học năm 2025

Xem nhiều nhất

Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Enchanting journey to Binh Chau Beach
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Bình Định: Bảo tồn đa dạng sinh học để phát triển bền vững
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79037120

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC