Chuyển đến nội dung
Thứ 2, ngày 09/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Ha Tinh trio honored with place in list of Vietnam’s top culinary specialties

Ha Tinh trio honored with place in list of Vietnam’s top culinary specialties

Cập nhật: 05/07/2021

Ha Tinh Province’s Phuc Trach pomelo, Cu do candy and smelt-whiting fish salad have made the list of 100 special dishes and souvenirs compiled by Vietnam Records Association.

Smelt-whiting fish salad

Smelt-whiting fish salad is a dish unique to the central province's coastal areas like Loc Ha, Nghi Xuan and Thach Ha districts. The fish, found close to the coast, is thumb-sized with an average length of 13-18 centimeters and looks similar to goby.

Due to its firm, white sweet meat and availability almost through the year, smelt-whiting fish is a favorite with fishermen for making salads and grilled dishes.

To make a salad, prepare the fish by scaling and decapitating them, then slice their body vertically. Marinate the meat in lemon juice for 15 to 30 minutes before squeezing the meat to remove the liquid, and let it dry. Remember to keep the water for dipping sauce.

To make the dipping sauce, boil the squeezed water with lemon juice, chopped garlic, tomato, onion, peanut, and chilly until it thickens into a sweet-sour mixture.

When you eat, wrap the fish in rice paper with herbs, perilla leaves, lettuce, and sliced cucumbers.

Phuc Trach pomelo

Phuc Trach pomelo is a specialty of the mountainous district of Huong Khe. Huong Trach Commune in Huong Khe is considered the Phuc Trach pomelo capital and has 360 hectares of orchards. Each household owns up to two hectares on average and 50 to 400 trees.

The pomelo trees here are on average five meters tall and yield about 50 fruits a harvest season, though some even yield more than 100. The harvest season is in August-September.

Phuc Trach pomelo is sweet and sour, fragrant and juicy. It is popular around the country.

Cu do candy

Cu do candy is made from roasted peanuts and molasses. Once cooked, the candy is poured in a thin layer on top of rice crackers.

It is usually served with green tea, and is famous for its characteristic elasticity.

It is made in a number of places across Ha Tinh Province, but the most famous variety is from Dai Nai Ward near Phu Bridge. There is a saying in the province: "Cu do of Phu Bridge, buy it whenever you see it."

According to the Vietnam Records Association, the creation of the 100 specialties and souvenirs list is part of its efforts to promote the country’s culinary achievements.

Duc Hung

TITC
Từ khóa: Cu do candy, Hà Tĩnh, list of Vietnam’s top culinary specialties, Phuc Trach pomelo, smelt-whiting fish salad

Tin liên quan

Bắc Giang triển khai Tháng hành động phòng, chống ma tuý năm 2025

Giám đốc Công an tỉnh Bắc Giang vừa ban hành Kế hoạch triển khai thực hiện Tháng hành động phòng, chống ma túy (PCMT) năm 2025 với chủ đề “Chung một quyết tâm – Vì cộng đồng không ma túy” trong thời gian từ ngày 1/6/2025 đến ngày 30/6/2025.

Khánh Hòa triển khai Tháng hành động phòng, chống ma túy năm 2025

UBND tỉnh Khánh Hòa vừa ban hành Kế hoạch số 6896 triển khai Tháng hành động phòng, chống ma túy (tháng 6) với chủ đề “Chung một quyết tâm – Vì cộng đồng không ma túy”. Kế hoạch nhằm hưởng ứng Ngày Quốc tế phòng, chống ma túy và Ngày

Ngày Đại dương thế giới: Hành động vì đại dương xanh

Học viện Hải quân hưởng ứng Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam và Ngày Đại dương thế giới

Hải đội 102 hưởng ứng Ngày Đại dương thế giới cùng Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam năm 2025

Xem tiếp

Tin nổi bật

Khánh Hòa triển khai Tháng hành động phòng, chống ma túy năm 2025

Học viện Hải quân hưởng ứng Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam và Ngày Đại dương thế giới

Thủ tướng Phạm Minh Chính bắt đầu các hoạt động tại Hội nghị Đại dương Liên Hợp Quốc

Bảo tồn đa dạng sinh học biển là nhiệm vụ cấp thiết

Bến Tre trồng cây xanh hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới

Xem nhiều nhất

Say đắm Tây Giang
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79045092

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC