Chuyển đến nội dung
Thứ 6, ngày 06/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Hanoi’s young rice making village enters a new season

Hanoi’s young rice making village enters a new season

Cập nhật: 15/10/2021

After nearly two months of standstill due to the Covid-19 pandemic, villagers from Me Tri trade village are returning to their traditional job of making com or young glutinous rice as Covid-19 restrictions have been eased.

Visitors who come to the village these days will hear the familiar sounds of the rice mills, the pounding of the pestles, and the laughter of the young rice artisans.

Com or young rice is a specialty of Hanoi whenever the Autumn comes to town. The century-old trade has been practiced by the people of Vong Village in Dich Vong Hau Ward, Cau Giay District, and Me Tri Village in Me Tri Ward, Nam Tu Liem District.

The Hanoi specialty is only produced twice a year, each time lasting around two months, after the Spring and Summer rice harvests. The spring young rice season generally falls in late March to early May, while the Summer season lasts from October to late November.

Local farmers said that the young rice that is produced in late Autumn in Hanoi is the most fragrant and delicious.

As Autumn approaching, local villagers buy rice from surrounding villages to make com.

Making com is very hard and meticulous work. Firstly, good rice is selected, then thrashed, sieved, and washed in large washers to eliminate the thin grains that float on the surface. Then, the rice is dried in a large iron pan over a wood fire. After that, com is pounded by machines.

The glutinous rice suitable for the elaboration of the specialty must be the one that is about to ripen and still contains the rice milk and is fragrant.

Huu Sy - an owner of a production facility in Me Tri shared that in order to make delicious and fragrant young rice, the raw material must be carefully chosen. The glutinous rice must be the Nep cai Hoa vang or special round-grain glutinous rice.

"It must be roasted over a wood fire with proper heat so that the grain still retains its green color, fragrant, chewy, and tasty,” Sy said.

From every ten kilograms of sticky rice, only about two kilograms of young rice are made.

Nowadays, the process of pounding rice is done by machine, which greatly reduces the time and effort of the artisans.

Each household in Me Tri village can produce 70 tons of young rice per crop.

Through many ups and downs of history, the traditionally renowned craft of making young rice in Me Tri Ward, Nam Tu Liem District, Hanoi is still well preserved and developed.

TITC
Từ khóa: COVID-19, Hanoi’s young rice making village enters, Me Tri

Tin liên quan

Rác thải nhựa đại dương đe dọa nghiêm trọng đến sức khỏe con người

Nếu con người thường xuyên sử dụng thực phẩm nhiễm vi nhựa, nhất là vi nhựa mang theo vi khuẩn kháng kháng sinh, có thể gây tác động tiêu cực đến sức khỏe…

Quảng Ninh: Phát động Tháng hành động vì môi trường và Ngày Môi trường Thế giới

Sáng ngày 6/6, tại phường Trà Cổ (TP Móng Cái, Quảng Ninh), Sở Nông nghiệp & Môi trường phối hợp với UBND TP Móng Cái tổ chức Lễ phát động hưởng ứng Tháng hành động vì môi trường và Ngày Môi trường Thế giới (5/6), Tuần lễ Quốc gia về

Đổi pin cũ lấy quà

Nhân Ngày Đại dương thế giới: Cửa biển Bình Định qua góc nhìn bản đồ học

Bến Tre trồng cây xanh hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới

Xem tiếp

Tin nổi bật

Bến Tre trồng cây xanh hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới

Cục Du lịch Quốc gia Việt Nam triển khai Tháng hành động phòng, chống ma túy năm 2025

Quảng Nam: Sôi nổi chương trình mít tinh bảo vệ môi trường, biển đảo

Nhà thờ gỗ Kon Tum – Kiệt tác kiến trúc giữa đại ngàn Tây Nguyên

Đáp lời kêu cứu của đại dương

Xem nhiều nhất

Say đắm Tây Giang
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79044228

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC