Chuyển đến nội dung
Thứ 7, ngày 07/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Banh cong Soc Trang impresses foodies from near and far

Banh cong Soc Trang impresses foodies from near and far

Cập nhật: 13/09/2022

The southern province of Soc Trang is not only well-known nationwide for its attractive tourist sites like Nga Nam floating market and Doi Temple, but also for its many food specialties such as banh cong (a traditional hand-made rice cake).

"This Mekong Delta province is a cradle of several popular tasty dishes," said Hoang Thi Chanh, 65.

“The origin of this cake has an aromatic flavour and special fragrance that diners love from the first bite thanks to its buttery taste mixed with the powdery sweetness of green bean, shrimp and pork," she said.

Soc Trang Province is well known for its specialty, locally known as 'banh cong'. Photo dienmayxanh.com

“The cake is a popular dish that lures the interests of masses of people.”

Ingredients for the cake include rice flour, soybean, green bean, shrimp, pork, dried onion and spices.

The cake is also known as cong, due to its origins from the Khmer ethnic minority, said Chanh.

She added that making the cake needs quality rice. The rice should be soaked in water for two days before being ground into a wet powder with a little salt, before continuing to soak for one more day to make the cake’s cover crispy.

The cake is more enjoyable when being dipped in a bowl of attractive and special sauce made of vinegar or lime, Phu Quoc fish sauce, chilli and others. Photo dienmayxanh.com

Chanh said local cake makers often buy fresh shrimps from boats returning from sea. It is steamed while pork is ground.

The cake is more enjoyable when dipped in Phu Quoc fish sauce, made from anchovies, chilli, lime and pepper.

The process of making the dumpling also needs careful techniques. The minced pork, shrimp and marinated green bean are fried with chicken eggs, said Chanh, noting that experienced cooks know how to manage the fire while frying the cake. Often, minced dried purple onion grown in Soc Trang’s Vinh Chau is put into the mix too, giving the cake a special fragrance.

Ingredients to make the cake's dumpling include green bean, pork, shrimp and others. Photo dienmayxanh.com

Banh cong is also used on alters to worship ancestors on the occasion of Tet and death anniversaries.

The cake is more enjoyable when eaten with fresh vegetables such as lettuce, mint leaves, basil, fish mint, and cabbage dipped in sour and sweet sauce.

“You can cut the cake into pieces and use these herbs and vegetables to wrap it before dipping. Doing so would give you an enchanted manor and an attractive experience you will never forget,” Chanh said.

A plate of fragrant and tasty 'banh cong'. Photo dulich.petrotimes

Trieu Thu Hoai, a tourist from Ha Noi, said that among many specialties of the Mekong Delta, banh cong in Soc Trang has a special ranking that helps to bring the province become one of the centres of Viet Nam’s culinary map.

“It is known as nosh, but I can eat the cake instead of rice without being satiated. I like the cake so much,” she said, advising that visitors and travellers to Soc Trang should not forget to enjoy to cake, particularly at its birthplace of Dai Tam Commune, “it will make you completely pleased.”

Hoang Lan

TITC
Từ khóa: banh cong, food specialties, Sóc Trăng, traditional hand-made rice cake

Tin liên quan

Bảo tồn đa dạng sinh học biển là nhiệm vụ cấp thiết

Ngày 5/6, tại Hà Nội đã diễn ra Hội thảo “Bảo tồn đa dạng sinh học biển”. Đây là hoạt động hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới, do Viện Địa lý nhân văn và phát triển bền vững thuộc Viện Hàn lâm Khoa học xã hội Việt Nam phối

Ninh Bình: Ra quân làm sạch biển, nêu cao khẩu hiệu “Đại dương kỳ diệu – Giữ gìn nguồn sống của nhân loại”

Sáng 06/6, tại Cồn Nổi, UBND huyện Kim Sơn, tỉnh Ninh Bình phối hợp với Sở Nông nghiệp và Môi trường, các ngành, đơn vị có liên quan tổ chức phát động chương trình ra quân làm sạch biển, hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới, Tuần lễ Biển, Hải

Khánh Hòa: Huyện đoàn Cam Lâm hưởng ứng Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam năm 2025

Bạc Liêu: Mít tinh hưởng ứng Ngày môi trường thế giới 5/6

Sôi nổi chương trình hưởng ứng ngày Môi trường thế giới

Xem tiếp

Tin nổi bật

Bảo tồn đa dạng sinh học biển là nhiệm vụ cấp thiết

Bến Tre trồng cây xanh hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới

Cục Du lịch Quốc gia Việt Nam triển khai Tháng hành động phòng, chống ma túy năm 2025

Quảng Nam: Sôi nổi chương trình mít tinh bảo vệ môi trường, biển đảo

Đà Nẵng thực hiện 45 chương trình hưởng ứng Tháng hành động vì môi trường, Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam

Xem nhiều nhất

Say đắm Tây Giang
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79044563

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC