Chuyển đến nội dung
Thứ 5, ngày 03/07/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Morish taste of hometown palm

Morish taste of hometown palm

Cập nhật: 29/11/2022

The palm tree has long been a tree close to Vietnamese people. It is not only mentioned in poetry, songs, and music, but can also be processed into rustic dishes with morish taste of the hometown.

Among them, the most popular dish is the cooked palm. The ripe palm fruit season begins from mid-September of the lunar calendar and lasts until January of the next year. Therefore, at this time, many households with palm hills have begun to harvest for sale.

The best palm fruits are those from a palm tree that has never been defoliated. Because the fruits growing from trees that have been defoliated is often stunted, with large seeds, acrid taste, losing the characteristic flavor of palm. When buying a palm, you should choose glossy and ripe fruits, the older the palm fruit is, the richer and tastier the taste is.

The way to cook the palm fruits is also quite similar to the way to make the variety of canarium. After washing the palm fruits, you don"t have to pour it into the pot, but wait for the water to boil and then let it cool down about 800 độ C, then put the palm fruits in the pot so that the fruits are evenly submerged in the water. When the palm oil comes out of the fruits, it floats to the surface of the water, clinging to the wall of the pot, it means the palm fruits are ripe.

The delicious palm fruits when cooked has a dark brown color, a lot of floating scum like fat around the pot, squeeze with your hand to feel soft and yellow fruits. When eaten with a little fish sauce or sesame and salt, the more fragrant the palm fruits are. The cooked palm fruits are often processed as a snack food, but for eating with rice, there are dishes such as palm preserved in salt, palm sticky rice or palm core (core in palm tree body) to make salad, fry and braise. In particular, the palm preserved in salt is quite easy to make. After picking, the palm fruits are preliminarily processed, scrubbed to clean the shell, washed with water and dried. Then, divided into two parts, added spices such as salt, sugar, etc. to mix well, wait for about 3-4 hours for soft palm fruits to be eaten. Palm preserved in salt has the salty taste of salt, the greasy taste of the palm, often eaten with rice, which is very delicious.

Not only processing foods with palm fruits, from the trunk of the palm tree, people work hard to cut it, peel off the inner core commonly known as palm core, thinly sliced ​​and processed into foods such as: Mix palm core with dill, spices, peanuts; The palm core is fried with mixed lean and fat pork, green onions, tomatoes or braised foods with bones or meat. To make this food, the hardest part is cutting down the tree and getting the core. In return, the foods from the palm core are crispy, very sweet and fleshy, have many health benefits, are considered a cool and nutritious food, eat once and remember forever. However, because the whole tree has to be cut down to get the palm core, these foods are often not popular, only when the family has a need to change the structure of the crop, trim the trees to open the garden or the palm is too tall to be able to exploit, people cut the palm to get the core.

Along with the eye-catching green color of the palm leaves stretching out in the sun, the foods from the palm seem to attract visitors to the ancestral land. And with only rustic foods but morish taste of the hometown, whether near or far, anyone who has once enjoyed it will remember forever...

Vinh Ha

TITC
Từ khóa: palm tree, rustic dishes

Tin liên quan

Huế phát triển nhiều điểm du lịch giảm thiểu rác thải nhựa

TP. Huế xác định, giảm rác thải nhựa là nhiệm vụ quan trọng để phát triển du lịch xanh, bền vững tại các điểm du lịch trên địa bàn.

Du lịch nha khoa – Hướng đi mới trong phát triển sản phẩm du lịch Đồng Tháp

Đồng Tháp được biết đến với nhiều sản phẩm du lịch sinh thái, nghỉ dưỡng độc đáo, thu hút du khách trong và ngoài nước. Mô hình du lịch nha khoa vừa ra đời là sản phẩm được các phòng khám nha khoa trên địa bàn triển khai kết hợp

Hải Phòng: Đánh thức di sản giữa lòng phố cảng

Độc đáo kiến trúc nhà tre gần Vườn Quốc gia Cúc Phương

Kinh tế địa phương và tín chỉ carbon

Xem tiếp

Tin nổi bật

Du lịch nha khoa – Hướng đi mới trong phát triển sản phẩm du lịch Đồng Tháp

Hải Phòng: Đánh thức di sản giữa lòng phố cảng

Kinh tế địa phương và tín chỉ carbon

Cà Mau phát triển du lịch thích ứng biến đổi khí hậu

Quảng Nam: Bảo tồn di sản từ nền tảng đời sống cộng đồng

Xem nhiều nhất

Enchanting journey to Binh Chau Beach
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Ngày Đại dương Thế giới 2025: Việt Nam hành động vì biển xanh bền vững
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Tây Ninh: Ma Thiên Lãnh - Truyền thuyết và hiện thực
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC