Chuyển đến nội dung

Warning: Undefined array key 0 in /var/www/vhosts/moitruongdulich.vn/httpdocs/wp-content/themes/hello-elementor/functions.php on line 567
, ngày 15/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Southern fermented fish hotpot (Lẩu mắm)

Southern fermented fish hotpot (Lẩu mắm)

Cập nhật: 17/02/2023

The Mekong Delta is blessed by nature with diverse resources, thus becoming an abundant land of raw materials to make many famous delicacies. Talking about the typical dish of this region, we have to mention the famous Southern fermented fish hotpot. Particularly, in the floating season, the fermented fish hotpot is even more delicious and attractive.

Southern fermented fish hotpot

The fermented fish hotpot can be described as a truly communal experience of the bountiful lands of the Southern region – for boisterous drinking sessions with friends and families, and for the indelible smell that can send a sharp sensory signal to nearby neighbors. Fermented henicorhynchus fish, fermented Snakeskin gourami, Egyptian riverhemp, and water lilies are the main ingredients to make the dish more and more mouth-watering.

Fermented fish paste is an indispensable ingredient of the Mekong Delta’s cuisine. When it comes to a delicious fermented fish hot pot, the broth must be mentioned. An attractive hot pot with fermented fish always has the sweet taste of hotpot with fresh ingredients served with raw vegetables. Normally, fermented fish is simmered from two types of fermented fish, which are henicorhynchus fish and Snakeskin gourami. When using water to cook fermented fish for natural sweetness, people usually boil fermented fish with bone broth and water coconut for natural sweetness. The fermented fish is simmered to melt the meat and bones, then filtered again to cook in a hot pot. A special feature of the fermented fish hot pot is that it should only be cooked with henicorhynchus fish and Snakeskin gourami to qualify for an attractive broth.

To reduce the characteristic smell of fermented fish, increase the aroma. People often stir-fry garlic, lemongrass, and chili with bacon until fragrant, then add filtered broth to cook. After boiling, season to taste. In addition, to make the smell of fish, the cook can add a few crushed lemongrass and eggplant, fragrant to create more sweetness for the dish. Moreover, it is indispensable for accompanying ingredients such as fish, snail, eel, squid, shrimp, and roasted pork to create an attractive fermented fish hot pot. Especially with the delicious taste of the fermented fish hotpot served with cotton balls, it will be more attractive because of the fatty taste of the fish. More points for a pot of fermented fish must mention the accompanying vegetables.

Indeed, when you enjoy a hot pot of fermented fish, the thing that impresses you the most besides the taste of the broth is the presentation of the vegetable plate, which looks very attractive with vegetables bearing the character of the river-land such as water lily, squash flowers, spinach, morning glory, banana flowers, broccoli, mushrooms, eggplant, bitter melon, bitter vegetables, bananas, dragon beans, mustard greens and so on. Depending on the region, the vegetables are also more diverse and richer.

The fermented fish hotpot is one of the most popular dishes of the Mekong Delta. The pinnacle of the dish includes the fragrant aroma of the broth, the sweetness of fish, shrimp, squid, and the crispy taste of raw vegetables, blended together to create a typical dish of the Western region. This is also a dish that shows the talent and ingenuity in the cooking art of the Southern people, reflected in the decoration of the dish and in the way of eating through the color combination that attracts the eyes of diners. Therefore, when visiting the Mekong Delta, you should once experience this not-to-be-missed lẩu mắm aka fermented fish hotpot.

Translated by Hoang Dat

TITC
Từ khóa: fermented fish hotpot, lau mam, Mekong Delta

Tin liên quan

Đà Nẵng: Chung tay giảm rác thải nhựa, lan tỏa lối sống xanh

Trong tháng 6/2025, các sở, ban, ngành, đơn vị và địa phương trên địa bàn thành phố Đà Nẵng triển khai nhiều hoạt động hưởng ứng Tháng hành động vì môi trường năm 2025 gắn với chiến dịch toàn quốc “Chung tay giảm thiểu rác thải nhựa, lan tỏa lối

Vườn Quốc gia Cúc Phương: Hành trình trên 60 năm bảo tồn, phát triển đa dạng sinh học

Vườn Quốc gia Cúc Phương không chỉ là vườn quốc gia đầu tiên trên cả nước mà còn là biểu tượng của sự tiên phong, tự cường trong nỗ lực bảo vệ đa dạng sinh học và khai thác bền vững giá trị đa dụng từ rừng. Trải qua hơn

Ghềnh đá Nam Ô – Di sản biển cả và tiềm năng du lịch bền vững

Tỉnh Đoàn Nam Định ra quân tình nguyện hưởng ứng Tháng hành động vì môi trường năm 2025

Bắt giữ đối tượng vận chuyển gần 2kg ma túy qua cửa khẩu quốc tế Mộc Bài

Xem tiếp

Tin nổi bật

Bắt giữ đối tượng vận chuyển gần 2kg ma túy qua cửa khẩu quốc tế Mộc Bài

Trải nghiệm du lịch trồng rừng ở Bến Tre

Nghệ thuật cất tiếng nói vì môi trường

Hội thảo “Hành động vì một Phú Quốc xanh, không phát thải” tại Kiên Giang

‘Cùng hành động vì biển xanh’ – Hành trình của 10.000 trái tim lan tỏa thông điệp sống xanh

Xem nhiều nhất

Say đắm Tây Giang
Enchanting journey to Binh Chau Beach
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Ngày Đại dương Thế giới 2025: Việt Nam hành động vì biển xanh bền vững
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC