Chuyển đến nội dung
Thứ 7, ngày 28/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Banh Xeo – the Vietnamese delectable crispy cake for food lovers

Banh Xeo – the Vietnamese delectable crispy cake for food lovers

Cập nhật: 21/10/2022

(TITC) - The famous American Static Media Tasting Table for food and drinks site posted an article praising Vietnamese food - Banh Xeo, known as crispy pancakes.

Tasting Table stated, Vietnamese food is known for its simple, fresh and savoury ingredients. Pho or Banh Mi are popular Vietnamese food around the world, however, Vietnamese food has more than to offer with its diverse and delicious dishes that make up the tempting scene of cuisine that can hardly be found anywhere in the world.

Other dishes mentioned in the article include Bun Bo Hue (spicy beef noodles), Banh Khot (small crispy pancakes, filled with shrimp, green onion, and mung beans).

Back in time, Banh Xeo was made as a convenient meal for farmers and popular among the working class, its name simply came from the sound the crepe makes while cooking. Later on, this type of food carts made its way into restaurants and became vibrant with several famous chains, located mostly in Saigon and in many different regional styles across Vietnam.

Since the Banh Xeo has many different styles according to the regions, the dish remains complex to balance the great texture, flavours, and temperature. The version in Ho Chi Minh City and Can Tho consists of a turmeric-seasoned crêpe stuffed with tiny shrimp, fluffy rice, and rich pork belly. It is also commonly wrapped with large lettuce and herbs for added texture and flavour. A mixture of fish sauce, lime juice, sugar, and chiles is also a common dipping sauce, described by the Tasting Table. Other versions of Banh Xeo can be found in Quang Ngai or Quang Nam, where people have it by wrapping it with rice paper.

Wanting a fancier version of Banh Xeo, head to the restaurants, where Chefs include star fruit and banana, toss mushrooms, coconut or even lotus into their pancakes.

The article then showed readers how Banh Xeo is made. The batter is poured in the hot skillet, and sizzles audibly. The crepe is then cooked until the bottom is quite crispy, but the top should still be tender and custardy. At this point, a handful of bean sprouts can be added to the filling. The filling is then encased by folding the dish in half. It is then ready to eat with the garnishes and dipping sauce of choice.

Tourism Information Technology Center

TITC
Từ khóa:  crispy pancake, bánh xèo, Vietnamese food

Tin liên quan

Cà Mau phát triển du lịch thích ứng biến đổi khí hậu

Cùng với nhiều địa phương trong khu vực, Cà Mau hiện đang gánh chịu những tác động nặng nề của biến đổi khí hậu (BÐKH) như: nước biển dâng, xâm nhập mặn, khô hạn, bão lũ, ngập úng kéo dài, sạt lở đất… Không chỉ ngành nông – lâm –

Khởi sắc du lịch Hà Tĩnh

Theo số liệu thống kê, sáu tháng đầu năm 2025, tỉnh Hà Tĩnh đón hơn 3,7 triệu lượt khách đến tham quan, nghỉ dưỡng, tăng 8,1 % so với cùng kỳ năm 2024.

Cơ hội tái cấu trúc ngành du lịch Tuyên Quang

Côn Đảo (Bà Rịa – Vũng Tàu) tiếp tục khẳng định là địa chỉ đỏ thu hút du khách

Ngư dân Quảng Ngãi làm du lịch cộng đồng

Xem tiếp

Tin nổi bật

Cà Mau phát triển du lịch thích ứng biến đổi khí hậu

Quảng Nam: Bảo tồn di sản từ nền tảng đời sống cộng đồng

Tắm biển an toàn kiểu mới ở Sầm Sơn

Quảng Ninh: Di sản văn hoá và mục tiêu phát triển du lịch bền vững

Mở rộng không gian, thúc đẩy du lịch địa phương phát triển

Xem nhiều nhất

Enchanting journey to Binh Chau Beach
Say đắm Tây Giang
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Ngày Đại dương Thế giới 2025: Việt Nam hành động vì biển xanh bền vững
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC