Chuyển đến nội dung
Thứ 6, ngày 04/07/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Introduction
  • /
  • Beating the heat with Pho Cuon

Beating the heat with Pho Cuon

Cập nhật: 19/06/2012

The summer in Hanoi is brutally hot and it often seems like a chore to face a bowl of steaming hot noodle soup (Pho) or a plate of rice.

Many believe that such dishes, by inducing sweat, actually help lower ones body temperature and help fight the heat. Not everyone feels that way. One cool and refreshing alternative is Pho Cuon, a food resembling fresh spring rolls, but fundamentally different in a number of ways.

Another advantage that Pho Cuon has is its location. The most famous places to find the dish are located on Truc Bach lake, just opposite West Lake, Hanoi's largest lake. Truc Bach itself is a relatively small lake and can be circled in five minutes by motorbike or half an hour on foot. There are plenty of places that offer Pho Cuon around the lake, but the easiest to find are on Trúc Bạch road, on the north end of the lake, or Tran Vu on the south end.

Finding a Pho Cuon restaurant is not a problem, but choosing the right one sometimes is. With such a large number of these types of restaurants, there is natural competition between them. It is not uncommon for restaurant owners to jump in front of your cab or motorbike in a desperate attempt to get you to come to their shop. "Stop, you want Pho Cuon..." one young man told me putting his hands on the dashboard of my motorbike pleadingly - as it turns out he was right.

Pho Cuon consists of a slightly cooked rice paper shell the same thickness as a Pho noodle. Inside this soft shell is a selection of herbs and greens - mainly cilantro, mustard leaf, and lettuce - and thinly sliced beef that has been cooked with garlic and generous amounts of pepper. It is served cold with a bowl of fish sauce, garlic, carrots, raddish, vinegar, boiled water, chilli and some sugar for dipping.

Once dipped in the sauce the taste of Pho Cuon contains many of the fundamental elements of Vietnamese cuisine: slightly sweet and spicy but light and fresh. The dish is served cold and has the effect of a hearty salad on one's appetite leaving plenty of room for a few cheeky beers or to try some other delights that many of these restaurants offer like Pho Chien.

Pho Chien is similarily light summer fair; it uses the same rice noodle paper as Pho Cuon but is sliced into squares, stacked, and deep fried. It is topped with the same garlicky beef as well as field cabbage and it is recommended that one dip it in the Phở Cuốn sauce. It has a crispy exterior but a delicate center, it is reminiscent of a fresh savory donut.

Hours can easily slip by sitting cross legged on bamboo mats as one enjoys the cool breeze of the lake and a few plates of Pho Cuon with friends. You see a different, more relaxed side of Hanoi, as old men fish and young couples paddle along leisurely in swan boats. It is the ideal place to wile away one's time under the shade of a tree and await the cooling relief of evening.

The Pho Cuon restaurants on Truc Bach are open from early afternoon till about nine or ten at night. The cost for a plate of about twenty Phở Cuốn, a plate of Pho Chien, and four beers is just over VND200,000 (US$10). For the relief it offers from the heat, it's a steal.

TITC
Từ khóa:

Tin liên quan

Huế phát triển nhiều điểm du lịch giảm thiểu rác thải nhựa

TP. Huế xác định, giảm rác thải nhựa là nhiệm vụ quan trọng để phát triển du lịch xanh, bền vững tại các điểm du lịch trên địa bàn.

Du lịch nha khoa – Hướng đi mới trong phát triển sản phẩm du lịch Đồng Tháp

Đồng Tháp được biết đến với nhiều sản phẩm du lịch sinh thái, nghỉ dưỡng độc đáo, thu hút du khách trong và ngoài nước. Mô hình du lịch nha khoa vừa ra đời là sản phẩm được các phòng khám nha khoa trên địa bàn triển khai kết hợp

Hải Phòng: Đánh thức di sản giữa lòng phố cảng

Độc đáo kiến trúc nhà tre gần Vườn Quốc gia Cúc Phương

Kinh tế địa phương và tín chỉ carbon

Xem tiếp

Tin nổi bật

Du lịch nha khoa – Hướng đi mới trong phát triển sản phẩm du lịch Đồng Tháp

Hải Phòng: Đánh thức di sản giữa lòng phố cảng

Kinh tế địa phương và tín chỉ carbon

Cà Mau phát triển du lịch thích ứng biến đổi khí hậu

Quảng Nam: Bảo tồn di sản từ nền tảng đời sống cộng đồng

Xem nhiều nhất

Enchanting journey to Binh Chau Beach
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Ngày Đại dương Thế giới 2025: Việt Nam hành động vì biển xanh bền vững
Tây Ninh: Ma Thiên Lãnh - Truyền thuyết và hiện thực
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC