Chuyển đến nội dung
Thứ 3, ngày 27/05/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Bun sung, a must-try dish in Nam Dinh Province

Bun sung, a must-try dish in Nam Dinh Province

Cập nhật: 30/03/2022

Nam Dinh is not only well known for specialities such as beef noodle soup and banh xiu pao (char siu dumplings) cake but also bun sung (fig vermicelli).

The dish has become popular among locals and travellers visiting this northern province, said resident Nguyen Thi Dao, who has been selling the dish in the central city’s Dien Hong Market for almost 30 years.

Bun sung (fig vermicelli) is a popular dish in Nam Dinh. Photo Nam Anh

“The origin of the dish was traditional bun rieu cua (crab vermicelli soup). I decided to add fermented figs as a topping.

“People also call the dish bun top mo,” she said.

Ingredients to make the dish include field crabs, tomatoes, fresh and dried onions, fermented figs, fermented rice, chilli and pepper.

Dao said she ordered crabs from rural districts such as Hai Hau and Giao Thuy. “I have to carefully choose each crab so as to ensure a tasty broth. I also choose sticky figs which are pink inside to be fermented because they have a sweet flavour.”

A bowl of bun sung is nutritious. Photo @chun_fatty

“My family members and I have to wake up at 3am to prepare things and cook the dish. We open our shop from six until 8pm,” Dao said, adding that she sells the dish all year-round but it is more popular in the winter, particularly after Tet.

The dish is enjoyed with lettuce, basil, coriander, perilla, oregano and young banana slices. Some diners like to put some shrimp paste in their bowl.

Dang Thi An, from Nam Dinh Town, said she and her husband often walk to Dien Hong Market to enjoy Dao’s dish.

Diner like to enjoy bun sung with fresh herbs. Photo @trangkoi21

“We have become regular guests since we moved to the town five years ago. It is our favourite dish because it carries traditional characteristics, rich rural flavours and an affordable price of between VND10,000-20,000 per bowl,” An said, noting that she also invites guests to enjoy the dish at Dao’s shop.

An's husband Hoang Anh Dung said he likes the dish not only for its light sweet broth but also the fermented figs.

Sticky figs can be fermented to become a special ingredient in bun sung. Photo traicaycaonghe.vn

Although the dish varies from its original recipe, there is a harmony between ingredients and spices, said Dung.

Herbalist Nguyen Hong Minh, from the Nam Dinh Provincial Centre of Traditional Medicines, said the dish is rich in vitamins and minerals.

Hoang Lan

TITC
Từ khóa: bun sung, fig vermicelli, must-try dish, Nam Dinh Province

Tin liên quan

Say đắm Tây Giang

Sớm mai trên núi Ziliêng, những vệt nắng đầu tiên lấp lánh xuyên qua tán rừng pơmu cổ thụ, phủ lên đại ngàn một màu vàng dịu.

Nghĩa Đô – sức sống miền suối sạch, đồng xanh

Từ một vùng quê yên bình nằm nép mình giữa núi rừng Tây Bắc, xã Nghĩa Đô (huyện Bảo Yên, tỉnh Lào Cai) đang từng bước chuyển mình trở thành điểm sáng du lịch cộng đồng.

Gia Lai: Ngành kinh tế xanh, thân thiện, bền vững

Giữ biển cho mai sau

Bảo đảm an toàn tại các cơ sở lưu trú trên địa bàn Hà Nội

Xem tiếp

Tin nổi bật

Giữ biển cho mai sau

Bảo đảm an toàn tại các cơ sở lưu trú trên địa bàn Hà Nội

Đà Nẵng khai thác tiềm năng du lịch và dịch vụ biển

Điểm du lịch giảm nhựa trên đầm phá Tam Giang – Huế

Tái cấu trúc du lịch, giữ hồn bản sắc

Xem nhiều nhất

Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Enchanting journey to Binh Chau Beach
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79040640

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC