Chuyển đến nội dung
Thứ 7, ngày 17/05/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Culture - Heritage
  • /
  • Cao lau: culinary emblem of Hoi An

Cao lau: culinary emblem of Hoi An

Cập nhật: 01/10/2019

Considered by many to be Vietnam's culinary capital, Hoi An offers a diverse menu of dishes to satisfy any craving.

Cao lau (Cao lầu) noodles. Photo: @vietnomnom
Cao lau (Cao lầu) noodles. Photo: @vietnomnom

“Hoi An is a unique city and the food is unique here, too,” says Trinh Diem Vy, a celebrity chef, food author and the owner of nine restaurants in Hoi An. “You get a bit of Europe and a bit of Asia so everyone finds a bit of themselves here.”

A vibrant trading port from the 15th to 19th century, connecting the East with Europe, Hoi An's townscape -and food - reflects a medley of influences from its past.

It was inscribed as a UNESCO World Heritage Site in 1999.

Though Hoi An might be one of the top destinations for foodies in the country there’s one dish in particular that’s truly emblematic of the ancient Vietnamese town’s rich and diverse history -Cao lau.

Just look at the ingredients: thinly sliced barbecued pork - similar to char siu, its Chinese counterpart, fried croutons - a reminder of its French history, chewy rice noodles that bear a strong resemblance to Japanese udon.

One factor that sets Vy’s Cao lau apart from competitors is the noodles, which are made from scratch using rice and water - but not just any rice and water. “Rice has to be long grain and old enough to make the noodles firm,” says Vy. The water is taken from an ancient well in Hoi An, called Ba Le well. “The minerals from the water provides the right elements for the noodle texture,” says Vy.

Tourists enjoy Cao lau noodles in Hoi An city, Quang Nam province.
Tourists enjoy Cao lau noodles in Hoi An city, Quang Nam province.

The rice is then soaked, ground, mixed with the well water and kneaded into a dough.

It's then thinly sliced and steamed over the fire to give the noodles a unique yellowish hue and springy texture.

Travelers can try - or learn to make - a bowl of handmade Cao lau at Vy’s Market Restaurant & Cooking School.

Getting to Hoi An: The easiest way to get to Hoi An from Hanoi, the gateway to Vietnam, is by plane. The closest airport to Hoi An is in nearby Danang and the Hanoi to Danang flight is just over an hour. A number of airlines make the trip several times a day.

(CNN)

TITC
Từ khóa:

Tin liên quan

Sóc Trăng tổ chức mít tinh hưởng ứng Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học năm 2025

(TITC) – Ngày 12/5, tỉnh Sóc Trăng đã tổ chức lễ mít tinh hưởng ứng Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học với chủ đề “Hòa hợp với thiên nhiên và phát triển bền vững” nhằm nâng cao nhận thức cộng đồng và lan tỏa thông điệp bảo vệ môi

Bắc Kạn: Tập huấn bảo vệ môi trường trong lĩnh vực văn hóa, thể thao và du lịch

(TITC) – Ngày 14/5, tại thành phố Bắc Kạn, Sở Văn hóa, Thể thao và Du lịch tỉnh Bắc Kạn phối hợp với Trường Cán bộ quản lý văn hóa, thể thao và du lịch tổ chức lớp tập huấn chuyên đề về công tác bảo vệ môi trường trong

Khoa học, công nghệ, đổi mới sáng tạo và chuyển đổi số: Chìa khóa phát triển đại dương bền vững

Chi cục Kiểm lâm Hải Dương: Hưởng ứng ngày quốc tế đa dạng sinh học năm 2025.

Chuyện “mái ấm” của hải âu trên đảo Đá Lớn

Xem tiếp

Tin nổi bật

Sóc Trăng tổ chức mít tinh hưởng ứng Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học năm 2025

Bắc Kạn: Tập huấn bảo vệ môi trường trong lĩnh vực văn hóa, thể thao và du lịch

Khoa học, công nghệ, đổi mới sáng tạo và chuyển đổi số: Chìa khóa phát triển đại dương bền vững

Chi cục Kiểm lâm Hải Dương: Hưởng ứng ngày quốc tế đa dạng sinh học năm 2025.

Bắc Kạn: Hướng dẫn tổ chức các hoạt động hưởng ứng Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học năm 2025

Xem nhiều nhất

Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Enchanting journey to Binh Chau Beach
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Bình Định: Bảo tồn đa dạng sinh học để phát triển bền vững
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79037122

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC