Chuyển đến nội dung
Thứ 7, ngày 28/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • ‘Che lam’: A not-to-be-missed delicacy in ancient village of Hanoi

‘Che lam’: A not-to-be-missed delicacy in ancient village of Hanoi

Cập nhật: 04/10/2021

‘Che lam’ (nutty ginger sticky rice bars) is a not-to-be-missed delicacy of locals in Duong Lam village in Son Tay town, Hanoi. Aside from the original flavour, the food now also has many other tastes.

‘Che lam’: A not-to-be-missed delicacy in ancient village of Hanoi (Photo: VietnamPlus)

Duong Lam villagers have come up with several new variants of ‘che lam’ by adding ingredients like ‘gac’ fruit and pandan leaves, making it more fragrant, colorful and flavourful.

Pandan leaves create green colour for ‘che lam’ with its green colour while ‘che lam’ with ‘gac’ fruit has deep red colour.

The rice used to make che lam is the golden flower glutinous rice, one of best varieties in Vietnam, grown only in the north of the country. First, the rice is roasted and ground into a smooth flour. Then it is cooked with water, sugar and ginger, stirred continuously to get the mixture thick. When the mixture is still hot, peanuts are added to give it a buttery, crunchy taste.

The amount of rice flour in the mixture is important. If there is not enough rice flour, ‘che lam’ will be very sticky and soft. On the other hand, too much rice flour can make it hard as a rock. When finished, the mixture is poured onto a tray of flour to avoid it from sticking to the tray and to add more fragrance.

For the pandan ‘che lam’, the leaves are boiled and the water is added when making the mixture. For ‘gac che lam’, the fruit’s flesh needs to be cooked before it is added to the mixture.

All the step to make ‘che lam’ take around 10 minutes. The last thing to do is to sprinkle some roasted sesame on top. After the mixture is left to cool for an hour, it is ready to be served.

A good ‘che lam’ is a little bit soft and chewy, lightly sweet and gingery, carrying the fragrant flavours of pandan or gac, along with the richness of peanuts. It’s best to enjoy ‘che lam’ on a windy day, when the weather starts getting colder, with some hot green tea to go with it.

TITC
Từ khóa: Duong Lam village, Hanoi, che lam, not-to-be-missed delicacy

Tin liên quan

Cà Mau phát triển du lịch thích ứng biến đổi khí hậu

Cùng với nhiều địa phương trong khu vực, Cà Mau hiện đang gánh chịu những tác động nặng nề của biến đổi khí hậu (BÐKH) như: nước biển dâng, xâm nhập mặn, khô hạn, bão lũ, ngập úng kéo dài, sạt lở đất… Không chỉ ngành nông – lâm –

Khởi sắc du lịch Hà Tĩnh

Theo số liệu thống kê, sáu tháng đầu năm 2025, tỉnh Hà Tĩnh đón hơn 3,7 triệu lượt khách đến tham quan, nghỉ dưỡng, tăng 8,1 % so với cùng kỳ năm 2024.

Cơ hội tái cấu trúc ngành du lịch Tuyên Quang

Côn Đảo (Bà Rịa – Vũng Tàu) tiếp tục khẳng định là địa chỉ đỏ thu hút du khách

Ngư dân Quảng Ngãi làm du lịch cộng đồng

Xem tiếp

Tin nổi bật

Cà Mau phát triển du lịch thích ứng biến đổi khí hậu

Quảng Nam: Bảo tồn di sản từ nền tảng đời sống cộng đồng

Tắm biển an toàn kiểu mới ở Sầm Sơn

Quảng Ninh: Di sản văn hoá và mục tiêu phát triển du lịch bền vững

Mở rộng không gian, thúc đẩy du lịch địa phương phát triển

Xem nhiều nhất

Enchanting journey to Binh Chau Beach
Say đắm Tây Giang
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Ngày Đại dương Thế giới 2025: Việt Nam hành động vì biển xanh bền vững
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC