Chuyển đến nội dung

Warning: Undefined array key 0 in /var/www/vhosts/moitruongdulich.vn/httpdocs/wp-content/themes/hello-elementor/functions.php on line 567
, ngày 08/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Vinh Phuc: Tam Dao’s green chayote tops and fruits leave visitors impressed

Vinh Phuc: Tam Dao’s green chayote tops and fruits leave visitors impressed

Cập nhật: 17/11/2021

Nguyen Hong Thinh and her friend from Ha Noi were impressed with the immense green fields of su su (chayote), both young tops and fruits, in Tam Dao District of the mountainous province of Vinh Phuc, when they visited the area last week.

Brought to Tam Dao, which has a cool climate year round, in the early 20th century by the French, the chayote tops have become a must-try dish for travellers and guests, said an elderly resident, adding that many bring the chayote tops home as gifts for their relatives.

Tam Dao's fresh chayote tops are popular among visitors. — Photo poliva.vn

After checking into a hotel, Thinh and her friend ordered fried chayote tops with garlic and a big plate of boiled chayote fruit dipped in ground salted sesame.

“The tops are sweet mixed with garlic, while the fruits are fresh and soft. We enjoyed it so much,” Thinh said.

She told Viet Nam News she was addicted to the chayote tops.

“I try to visit the area once a year to tour chayote gardens and also eat chayote dishes because eating the fresh tops on the spot is much more enjoyable compared with those brought in supermarkets in Ha Noi,” Thinh said.

Fried chayote tops with garlic is popular. — Photo halotravel.vn

Thinh said while in Tam Dao she visited a garden of a local grower named Truong Thi Dau, 50, to enjoy the green chayote tops that spread far and wide. She picked the tops then cooked them on the spot.

“Dau was eager to satisfy guests by telling us how to pick the youngest tops and cook them. The dish is so tasty and delicious that we thought we were in heaven.

“My friend who visited Tam Dao for the first time agreed, saying she will return to the area,” Thinh said.

With favourable natural conditions, Tam Dao's chayote tops and fruits are more sweet and fragrant compared with others. — Photo heya.com.vn

Dau said her family grows two sao (each sao is about 360sq.m) of chayote to supply to local households, visitors, restaurants and supermarkets.

Thanks to natural conditions, Dau earns a stable monthly income of between VND10-15 million from chayote tops and fruits.

“We often wake up at four or five o’clock in the morning to pick the tops and tie them into small bunches before selling them at the market or supplying restaurants,” Dau said, adding that the vegetable helps to put Tam Dao on the map for the fresh chayote.

In addition to boiled chayote tops, diners also like fried chayote tops with beef. — Photo clickladi.vn

An official from Tam Dao Tourism Promotion Centre Do Hong Duong said chayote is an important produce in promoting tourism and economic development of this mountain district.

Ta Ngoc Anh, in Ha Noi’s Tu Liem District, said she likes to eat boiled chayote tops dipped in soy sauce and with minced garlic and chili.

But she said she often fries the tops with beef or puts the vegetable in hotpots or stew with pig bones. “The dish gives us a lot of energy during severe cold days.”

Nutritionists from the National Institute of Nutrition said chayote helps to control weight gain and is very good for the digestive system because it is rich in fiber.

The vegetable supports healthy liver function and is good for pregnant women because it contains vitamin B9. Nutritionists say chayote also assists in preventing cancer.

They warn however, that people, particularly children, should not eat too much chayote at the same time

Hoang Lan

TITC
Từ khóa: chayote fruits, chayote tops, guests, must-try dish, Tam Đảo, travellers, Vĩnh Phúc

Tin liên quan

Bảo tồn đa dạng sinh học biển là nhiệm vụ cấp thiết

Ngày 5/6, tại Hà Nội đã diễn ra Hội thảo “Bảo tồn đa dạng sinh học biển”. Đây là hoạt động hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới, do Viện Địa lý nhân văn và phát triển bền vững thuộc Viện Hàn lâm Khoa học xã hội Việt Nam phối

Ninh Bình: Ra quân làm sạch biển, nêu cao khẩu hiệu “Đại dương kỳ diệu – Giữ gìn nguồn sống của nhân loại”

Sáng 06/6, tại Cồn Nổi, UBND huyện Kim Sơn, tỉnh Ninh Bình phối hợp với Sở Nông nghiệp và Môi trường, các ngành, đơn vị có liên quan tổ chức phát động chương trình ra quân làm sạch biển, hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới, Tuần lễ Biển, Hải

Khánh Hòa: Huyện đoàn Cam Lâm hưởng ứng Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam năm 2025

Bạc Liêu: Mít tinh hưởng ứng Ngày môi trường thế giới 5/6

Sôi nổi chương trình hưởng ứng ngày Môi trường thế giới

Xem tiếp

Tin nổi bật

Bảo tồn đa dạng sinh học biển là nhiệm vụ cấp thiết

Bến Tre trồng cây xanh hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới

Cục Du lịch Quốc gia Việt Nam triển khai Tháng hành động phòng, chống ma túy năm 2025

Quảng Nam: Sôi nổi chương trình mít tinh bảo vệ môi trường, biển đảo

Đà Nẵng thực hiện 45 chương trình hưởng ứng Tháng hành động vì môi trường, Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam

Xem nhiều nhất

Say đắm Tây Giang
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79044876

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC