Chuyển đến nội dung
Thứ 5, ngày 15/05/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Ha Tinh trio honored with place in list of Vietnam’s top culinary specialties

Ha Tinh trio honored with place in list of Vietnam’s top culinary specialties

Cập nhật: 05/07/2021

Ha Tinh Province’s Phuc Trach pomelo, Cu do candy and smelt-whiting fish salad have made the list of 100 special dishes and souvenirs compiled by Vietnam Records Association.

Smelt-whiting fish salad

Smelt-whiting fish salad is a dish unique to the central province's coastal areas like Loc Ha, Nghi Xuan and Thach Ha districts. The fish, found close to the coast, is thumb-sized with an average length of 13-18 centimeters and looks similar to goby.

Due to its firm, white sweet meat and availability almost through the year, smelt-whiting fish is a favorite with fishermen for making salads and grilled dishes.

To make a salad, prepare the fish by scaling and decapitating them, then slice their body vertically. Marinate the meat in lemon juice for 15 to 30 minutes before squeezing the meat to remove the liquid, and let it dry. Remember to keep the water for dipping sauce.

To make the dipping sauce, boil the squeezed water with lemon juice, chopped garlic, tomato, onion, peanut, and chilly until it thickens into a sweet-sour mixture.

When you eat, wrap the fish in rice paper with herbs, perilla leaves, lettuce, and sliced cucumbers.

Phuc Trach pomelo

Phuc Trach pomelo is a specialty of the mountainous district of Huong Khe. Huong Trach Commune in Huong Khe is considered the Phuc Trach pomelo capital and has 360 hectares of orchards. Each household owns up to two hectares on average and 50 to 400 trees.

The pomelo trees here are on average five meters tall and yield about 50 fruits a harvest season, though some even yield more than 100. The harvest season is in August-September.

Phuc Trach pomelo is sweet and sour, fragrant and juicy. It is popular around the country.

Cu do candy

Cu do candy is made from roasted peanuts and molasses. Once cooked, the candy is poured in a thin layer on top of rice crackers.

It is usually served with green tea, and is famous for its characteristic elasticity.

It is made in a number of places across Ha Tinh Province, but the most famous variety is from Dai Nai Ward near Phu Bridge. There is a saying in the province: "Cu do of Phu Bridge, buy it whenever you see it."

According to the Vietnam Records Association, the creation of the 100 specialties and souvenirs list is part of its efforts to promote the country’s culinary achievements.

Duc Hung

TITC
Từ khóa: Cu do candy, Hà Tĩnh, list of Vietnam’s top culinary specialties, Phuc Trach pomelo, smelt-whiting fish salad

Tin liên quan

Cao Bằng: Bảo tồn làng nghề truyền thống gắn với phát triển sinh kế bền vững

Với mục tiêu bảo tồn di sản văn hóa và tạo sinh kế bền vững cho cộng đồng địa phương, Ban Quản lý Công viên địa chất (CVĐC) Non nước Cao Bằng đã và đang tích cực đồng hành, hỗ trợ người dân làng giấy bản Dìa Trên, xã Phúc

Du lịch Quảng Bình – Quảng Trị: Chân trời mới cho một điểm đến đa sắc

hi hai tỉnh Quảng Bình và Quảng Trị sáp nhập, liệu một trung tâm du lịch mới, với bản sắc mạnh mẽ và sản phẩm đa dạng có thể hình thành và phát triển bền vững? Các chuyên gia cho rằng, nếu được hoạch định và triển khai bài bản,

Cột cờ A Pa Chải – điểm nhấn du lịch ở Mường Nhé

Bàn giải pháp xây dựng thị trường carbon tại Việt Nam

Du lịch bằng tàu hỏa: Trải nghiệm “chậm mà chất”

Xem tiếp

Tin nổi bật

Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam năm 2025: Chung tay vì biển đảo quê hương

Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học năm 2025: Sống hài hòa với thiên nhiên và phát triển bền vững

Ngày Đại dương Thế giới 2025: Việt Nam hành động vì biển xanh bền vững

Phát triển mô hình nuôi trồng thủy sản kết hợp du lịch sinh thái ở Cà Mau

Thúc đẩy hoạt động bảo vệ môi trường quốc gia

Xem nhiều nhất

Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Enchanting journey to Binh Chau Beach
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Bình Định: Bảo tồn đa dạng sinh học để phát triển bền vững
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79036128

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC