Chuyển đến nội dung
Thứ 4, ngày 04/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Hanoi’s young rice making village enters a new season

Hanoi’s young rice making village enters a new season

Cập nhật: 15/10/2021

After nearly two months of standstill due to the Covid-19 pandemic, villagers from Me Tri trade village are returning to their traditional job of making com or young glutinous rice as Covid-19 restrictions have been eased.

Visitors who come to the village these days will hear the familiar sounds of the rice mills, the pounding of the pestles, and the laughter of the young rice artisans.

Com or young rice is a specialty of Hanoi whenever the Autumn comes to town. The century-old trade has been practiced by the people of Vong Village in Dich Vong Hau Ward, Cau Giay District, and Me Tri Village in Me Tri Ward, Nam Tu Liem District.

The Hanoi specialty is only produced twice a year, each time lasting around two months, after the Spring and Summer rice harvests. The spring young rice season generally falls in late March to early May, while the Summer season lasts from October to late November.

Local farmers said that the young rice that is produced in late Autumn in Hanoi is the most fragrant and delicious.

As Autumn approaching, local villagers buy rice from surrounding villages to make com.

Making com is very hard and meticulous work. Firstly, good rice is selected, then thrashed, sieved, and washed in large washers to eliminate the thin grains that float on the surface. Then, the rice is dried in a large iron pan over a wood fire. After that, com is pounded by machines.

The glutinous rice suitable for the elaboration of the specialty must be the one that is about to ripen and still contains the rice milk and is fragrant.

Huu Sy - an owner of a production facility in Me Tri shared that in order to make delicious and fragrant young rice, the raw material must be carefully chosen. The glutinous rice must be the Nep cai Hoa vang or special round-grain glutinous rice.

"It must be roasted over a wood fire with proper heat so that the grain still retains its green color, fragrant, chewy, and tasty,” Sy said.

From every ten kilograms of sticky rice, only about two kilograms of young rice are made.

Nowadays, the process of pounding rice is done by machine, which greatly reduces the time and effort of the artisans.

Each household in Me Tri village can produce 70 tons of young rice per crop.

Through many ups and downs of history, the traditionally renowned craft of making young rice in Me Tri Ward, Nam Tu Liem District, Hanoi is still well preserved and developed.

TITC
Từ khóa: COVID-19, Hanoi’s young rice making village enters, Me Tri

Tin liên quan

Vị thế chiến lược của biển và hải đảo trong phát triển Du lịch Việt Nam

(TITC) – Biển và hải đảo không chỉ là món quà vô giá được thiên nhiên ban tặng mà còn là nguồn lực chiến lược trong phát triển Du lịch Việt Nam. Phát huy hiệu quả giá trị, vai trò của biển và hải đảo sẽ góp phần đưa Du

Bình Định tích cực khôi phục rừng ngập mặn – nền tảng cho phát triển bền vững ven biển

(TITC) – Rừng ngập mặn không chỉ là “lá chắn xanh” kiên cường bảo vệ vùng ven biển khỏi sóng gió, mà còn là một phần thiết yếu trong chiến lược ứng phó với biến đổi khí hậu, bảo vệ đa dạng sinh học và duy trì sinh kế lâu

Du lịch an toàn – nói không với ma túy

Bản sắc du lịch mới

Phát triển du lịch xanh ở Thanh Hóa

Xem tiếp

Tin nổi bật

Vị thế chiến lược của biển và hải đảo trong phát triển Du lịch Việt Nam

Bình Định tích cực khôi phục rừng ngập mặn – nền tảng cho phát triển bền vững ven biển

Du lịch an toàn – nói không với ma túy

Trảng cỏ Bù Lạch – “Lá phổi xanh” giữa đại ngàn Bình Phước

Bộ VHTTDL hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới và Tháng hành động vì môi trường năm 2025

Xem nhiều nhất

Say đắm Tây Giang
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79043603

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC