Chuyển đến nội dung

Warning: Undefined array key 0 in /var/www/vhosts/moitruongdulich.vn/httpdocs/wp-content/themes/hello-elementor/functions.php on line 567
, ngày 18/05/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Mac khen, an indispensable spice of ethnic groups in the northwestern region

Mac khen, an indispensable spice of ethnic groups in the northwestern region

Cập nhật: 26/07/2022

In Muong language, the name of mac khen is rather self-explanatory, describing the pungent, peppery smell of the spice. However, its fragrance compound is far more complex than pepper with an additional crisp, dry woodiness woven into green citruses. This makes mac khen a truly versatile spice that can elevate any dish, said Nga.

My Muong ethnic friend, Bui Thi Nga invited me to her home in Hoa Binh Province to enjoy dishes with mac khen, a speciality spice originating from the northwestern region of Viet Nam.

Mac khen, a specialty spice of the northwestern. Photo bachhoaxanh.com

“Mac khen can be coupled with chicken, red meat, lamb or pork. But my favourite pairing is with fish and seafood dishes given the pepper’s zesty, citrus scent, which is excellent at reducing unpleasant odours and lending these ingredients a bright, uplifting note. Cookers only then need to add a little bit of salt, fish sauce or soy sauce to get the food ready to be cooked,” she said.

During my stay at her home, she cooked a number of dishes for me. They included ca ro phi nuong mac khen (grilled tilapia with mac khen), thit lon rung xao mac khen (wild boar fries with mac khen), canh mang chua nau mac khen (sour bamboo shoots cooked with mac khen) and several others.

Fish with mac khen. Photo lamviet.net

She asked her husband to catch three tilapias (each weighing about 0.7-1kg) from a pond in front of her house.

“This fresh fish makes the dish tastier,” said Nga, adding that other ingredients include dried and fresh onions, chilli, citronella and herbs.

Nga told me to mince the ingredients and mix them with soy sauce, broth mix and fish sauce. Then, we put the herbs and citronella into the fish's belly for half an hour, before grilling it over wooden charcoal for another half an hour.

Roasted chicken with mac khen is a regular of visitors and travellers to Hoa Binh Province. Photo backhoaxanh.com

The dish was so tasty with a special aromatic flavour from the mac khen that it made my mouth water.

I’ve eaten grilled fish in other locations but fish soaked with mac khen is quite different because the dish here is more fragrant and sweet.

“In addition, the dish is very good for the digestive system as it helps to prevent intestinal diseases such as diarrhoea and indigestion,” said Nga.

The next day, Nga told me that she would fry wild boar with mac khen for me to try.

“The meat is available in my village’s market where hunters sell it every day,” she said.

Ethnic groups in Hoa Binh Province often treat their guests to grilled wild boar soaked in mac khen. Photo foodshownw.com

Nga and I went to the market to buy a kilogram of wild boar, which is minced with mac khen, garlic and some other ingredients.

The boar meat is cut into thin slices and soaked for 20 minutes.

Put two tablespoons of cooking oil in a pan over a big fire and fry the meat for 10 minutes. Then, add citronella, chili, broth mix and two teaspoons of fish sauce.

Nga told me to take out the fried boar meat onto a big plate and top it with mac khen.

The dish is so delicious that I thought I could eat it all but Nga said eating it with rice is more enjoyable.

On the last day of my stay, Nga cooked me sour bamboo shoot soup with chicken and mac khen. I was very impressed with the dish, as it blended the soft sourness of the bamboo with the sweetness of the chicken and fragrant pepper from mac khen.

Nga presented me with a bottle of mac khen seeds and gave me a recipe to cook these dishes at my home in Ha Noi.

She said all visitors and travellers to Hoa Binh Province should try these dishes.

Quy Duong

TITC
Từ khóa: ethnic groups, indispensable spice, Mac khen, northwestern region

Tin liên quan

Sóc Trăng tổ chức mít tinh hưởng ứng Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học năm 2025

(TITC) – Ngày 12/5, tỉnh Sóc Trăng đã tổ chức lễ mít tinh hưởng ứng Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học với chủ đề “Hòa hợp với thiên nhiên và phát triển bền vững” nhằm nâng cao nhận thức cộng đồng và lan tỏa thông điệp bảo vệ môi

Bắc Kạn: Tập huấn bảo vệ môi trường trong lĩnh vực văn hóa, thể thao và du lịch

(TITC) – Ngày 14/5, tại thành phố Bắc Kạn, Sở Văn hóa, Thể thao và Du lịch tỉnh Bắc Kạn phối hợp với Trường Cán bộ quản lý văn hóa, thể thao và du lịch tổ chức lớp tập huấn chuyên đề về công tác bảo vệ môi trường trong

Khoa học, công nghệ, đổi mới sáng tạo và chuyển đổi số: Chìa khóa phát triển đại dương bền vững

Chi cục Kiểm lâm Hải Dương: Hưởng ứng ngày quốc tế đa dạng sinh học năm 2025.

Chuyện “mái ấm” của hải âu trên đảo Đá Lớn

Xem tiếp

Tin nổi bật

Sóc Trăng tổ chức mít tinh hưởng ứng Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học năm 2025

Bắc Kạn: Tập huấn bảo vệ môi trường trong lĩnh vực văn hóa, thể thao và du lịch

Khoa học, công nghệ, đổi mới sáng tạo và chuyển đổi số: Chìa khóa phát triển đại dương bền vững

Chi cục Kiểm lâm Hải Dương: Hưởng ứng ngày quốc tế đa dạng sinh học năm 2025.

Bắc Kạn: Hướng dẫn tổ chức các hoạt động hưởng ứng Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học năm 2025

Xem nhiều nhất

Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Enchanting journey to Binh Chau Beach
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Bình Định: Bảo tồn đa dạng sinh học để phát triển bền vững
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79037378

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC