Chuyển đến nội dung

Warning: Undefined array key 0 in /var/www/vhosts/moitruongdulich.vn/httpdocs/wp-content/themes/hello-elementor/functions.php on line 567
, ngày 08/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Mac khen, an indispensable spice of ethnic groups in the northwestern region

Mac khen, an indispensable spice of ethnic groups in the northwestern region

Cập nhật: 26/07/2022

In Muong language, the name of mac khen is rather self-explanatory, describing the pungent, peppery smell of the spice. However, its fragrance compound is far more complex than pepper with an additional crisp, dry woodiness woven into green citruses. This makes mac khen a truly versatile spice that can elevate any dish, said Nga.

My Muong ethnic friend, Bui Thi Nga invited me to her home in Hoa Binh Province to enjoy dishes with mac khen, a speciality spice originating from the northwestern region of Viet Nam.

Mac khen, a specialty spice of the northwestern. Photo bachhoaxanh.com

“Mac khen can be coupled with chicken, red meat, lamb or pork. But my favourite pairing is with fish and seafood dishes given the pepper’s zesty, citrus scent, which is excellent at reducing unpleasant odours and lending these ingredients a bright, uplifting note. Cookers only then need to add a little bit of salt, fish sauce or soy sauce to get the food ready to be cooked,” she said.

During my stay at her home, she cooked a number of dishes for me. They included ca ro phi nuong mac khen (grilled tilapia with mac khen), thit lon rung xao mac khen (wild boar fries with mac khen), canh mang chua nau mac khen (sour bamboo shoots cooked with mac khen) and several others.

Fish with mac khen. Photo lamviet.net

She asked her husband to catch three tilapias (each weighing about 0.7-1kg) from a pond in front of her house.

“This fresh fish makes the dish tastier,” said Nga, adding that other ingredients include dried and fresh onions, chilli, citronella and herbs.

Nga told me to mince the ingredients and mix them with soy sauce, broth mix and fish sauce. Then, we put the herbs and citronella into the fish's belly for half an hour, before grilling it over wooden charcoal for another half an hour.

Roasted chicken with mac khen is a regular of visitors and travellers to Hoa Binh Province. Photo backhoaxanh.com

The dish was so tasty with a special aromatic flavour from the mac khen that it made my mouth water.

I’ve eaten grilled fish in other locations but fish soaked with mac khen is quite different because the dish here is more fragrant and sweet.

“In addition, the dish is very good for the digestive system as it helps to prevent intestinal diseases such as diarrhoea and indigestion,” said Nga.

The next day, Nga told me that she would fry wild boar with mac khen for me to try.

“The meat is available in my village’s market where hunters sell it every day,” she said.

Ethnic groups in Hoa Binh Province often treat their guests to grilled wild boar soaked in mac khen. Photo foodshownw.com

Nga and I went to the market to buy a kilogram of wild boar, which is minced with mac khen, garlic and some other ingredients.

The boar meat is cut into thin slices and soaked for 20 minutes.

Put two tablespoons of cooking oil in a pan over a big fire and fry the meat for 10 minutes. Then, add citronella, chili, broth mix and two teaspoons of fish sauce.

Nga told me to take out the fried boar meat onto a big plate and top it with mac khen.

The dish is so delicious that I thought I could eat it all but Nga said eating it with rice is more enjoyable.

On the last day of my stay, Nga cooked me sour bamboo shoot soup with chicken and mac khen. I was very impressed with the dish, as it blended the soft sourness of the bamboo with the sweetness of the chicken and fragrant pepper from mac khen.

Nga presented me with a bottle of mac khen seeds and gave me a recipe to cook these dishes at my home in Ha Noi.

She said all visitors and travellers to Hoa Binh Province should try these dishes.

Quy Duong

TITC
Từ khóa: ethnic groups, indispensable spice, Mac khen, northwestern region

Tin liên quan

Bảo tồn đa dạng sinh học biển là nhiệm vụ cấp thiết

Ngày 5/6, tại Hà Nội đã diễn ra Hội thảo “Bảo tồn đa dạng sinh học biển”. Đây là hoạt động hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới, do Viện Địa lý nhân văn và phát triển bền vững thuộc Viện Hàn lâm Khoa học xã hội Việt Nam phối

Ninh Bình: Ra quân làm sạch biển, nêu cao khẩu hiệu “Đại dương kỳ diệu – Giữ gìn nguồn sống của nhân loại”

Sáng 06/6, tại Cồn Nổi, UBND huyện Kim Sơn, tỉnh Ninh Bình phối hợp với Sở Nông nghiệp và Môi trường, các ngành, đơn vị có liên quan tổ chức phát động chương trình ra quân làm sạch biển, hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới, Tuần lễ Biển, Hải

Khánh Hòa: Huyện đoàn Cam Lâm hưởng ứng Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam năm 2025

Bạc Liêu: Mít tinh hưởng ứng Ngày môi trường thế giới 5/6

Sôi nổi chương trình hưởng ứng ngày Môi trường thế giới

Xem tiếp

Tin nổi bật

Bảo tồn đa dạng sinh học biển là nhiệm vụ cấp thiết

Bến Tre trồng cây xanh hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới

Cục Du lịch Quốc gia Việt Nam triển khai Tháng hành động phòng, chống ma túy năm 2025

Quảng Nam: Sôi nổi chương trình mít tinh bảo vệ môi trường, biển đảo

Đà Nẵng thực hiện 45 chương trình hưởng ứng Tháng hành động vì môi trường, Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam

Xem nhiều nhất

Say đắm Tây Giang
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79044823

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC