Chuyển đến nội dung
Thứ 6, ngày 04/07/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Men men, a proud Mong dish from Ha Giang

Men men, a proud Mong dish from Ha Giang

Cập nhật: 10/05/2022

For the Mong ethnic group in the northern province of Ha Giang, men men (steamed minced corn) is both a traditional dish and a special part of their culture.

Mua A Sung, 76, in Ha Giang’s Dong Van District, said the province is a rock plateau, so the Mong people must grow maize in small holes in the rock. Despite the harsh weather, maize trees provide sweet and fragrant corn for locals to make men men, which feds them all year round.

Almost Mong women know how to make men men. — Photo baodantoc.vn

Sung said corn is the only ingredient in the dish.

"When being harvested, the corn must be hung in the kitchen for several weeks before being dehusked. It is then dried again before being ground with a stone mortar and pestle.”

The corn powder is then mixed with water before being steamed. This process needs experience, or the corn will end up too dry or wet, he added.

After the first steam, all the corn powder is spread on a bamboo basket. The cook then uses a wooden spoon to break it down, and cool steaming it for the second time over medium fire for half an hour, until the corn is well cooked. When ready, it has the sweet taste of the mountains and forests, Sung said.

A Mong woman cooks the traditional men men dish to celebrate a bumper corn crop. — Photo toquoc.vn

Men men can be eaten accompanied by kohlrabi, pumpkin buds or gourd soup, but the soup that the Mong people prefer is chao lao or canh chua. This is a soup made from ground soybean that is then fermented until sour and cooked with kohlrabi.

“Visitors to our home are confused at first to eat such a soup with men men, but then they find they enjoy its frugality and rich amounts of protein,” Sung said.

Almost Mong households make men men as their main daily food. The dish has been presented at big parties and anniversaries such as engagements, weddings and the Tet holiday. It is never lacking on ancestral altars.

Corns hang from kitchens or front doors, ready for men men. — Photo baodantoc.vn

“During these times, we are very happy to sit together around a tray to enjoy the dish, talking with each other on how to preserve the dish as property left by our ancestors,” Sung said.

Almost all Mong women know how to make men men.

“Young girls are taught how to make the dish since they were young by their grandmothers or mothers. A girl making the dish well is much respected by her husband and parents-in-law,” he said.

Mua Thi Chon, a native of Ha Giang’s Dong Van rock plateau, said since she joined a boarding school 50km from her house, she missed men men very much. Every time she is home, she cooks men men and brings it to the school for her friends.

Pupils in boarding school enjoy men men as a speciality. — Photo vinapad.com

“I’m proud of our dish because my friends in boarding school say they enjoy it so much,” Chon said.

Vang Thi Sao, from the Centre for Tourism Development, said men men has now become a speciality to lure visitors and travellers to Ha Giang.

“We hope they will be interested in trying the dish and also in discovering the special culture of the Mong."

Every year, during traditional festivals in Ha Giang’s Quan Ba District, Mong women are often invited to display techniques on how to cook men men.

It aimed to popularise the dish so as to lure more domestic and foreign guests to the province, said Sao.

Hoang Lan

TITC
Từ khóa: Hà Giang, men men, Mong dish, steamed minced corn, traditional dish

Tin liên quan

Huế phát triển nhiều điểm du lịch giảm thiểu rác thải nhựa

TP. Huế xác định, giảm rác thải nhựa là nhiệm vụ quan trọng để phát triển du lịch xanh, bền vững tại các điểm du lịch trên địa bàn.

Du lịch nha khoa – Hướng đi mới trong phát triển sản phẩm du lịch Đồng Tháp

Đồng Tháp được biết đến với nhiều sản phẩm du lịch sinh thái, nghỉ dưỡng độc đáo, thu hút du khách trong và ngoài nước. Mô hình du lịch nha khoa vừa ra đời là sản phẩm được các phòng khám nha khoa trên địa bàn triển khai kết hợp

Hải Phòng: Đánh thức di sản giữa lòng phố cảng

Độc đáo kiến trúc nhà tre gần Vườn Quốc gia Cúc Phương

Kinh tế địa phương và tín chỉ carbon

Xem tiếp

Tin nổi bật

Du lịch nha khoa – Hướng đi mới trong phát triển sản phẩm du lịch Đồng Tháp

Hải Phòng: Đánh thức di sản giữa lòng phố cảng

Kinh tế địa phương và tín chỉ carbon

Cà Mau phát triển du lịch thích ứng biến đổi khí hậu

Quảng Nam: Bảo tồn di sản từ nền tảng đời sống cộng đồng

Xem nhiều nhất

Enchanting journey to Binh Chau Beach
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Ngày Đại dương Thế giới 2025: Việt Nam hành động vì biển xanh bền vững
Tây Ninh: Ma Thiên Lãnh - Truyền thuyết và hiện thực
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC