Chuyển đến nội dung
Thứ 4, ngày 04/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Morish taste of hometown palm

Morish taste of hometown palm

Cập nhật: 29/11/2022

The palm tree has long been a tree close to Vietnamese people. It is not only mentioned in poetry, songs, and music, but can also be processed into rustic dishes with morish taste of the hometown.

Among them, the most popular dish is the cooked palm. The ripe palm fruit season begins from mid-September of the lunar calendar and lasts until January of the next year. Therefore, at this time, many households with palm hills have begun to harvest for sale.

The best palm fruits are those from a palm tree that has never been defoliated. Because the fruits growing from trees that have been defoliated is often stunted, with large seeds, acrid taste, losing the characteristic flavor of palm. When buying a palm, you should choose glossy and ripe fruits, the older the palm fruit is, the richer and tastier the taste is.

The way to cook the palm fruits is also quite similar to the way to make the variety of canarium. After washing the palm fruits, you don"t have to pour it into the pot, but wait for the water to boil and then let it cool down about 800 độ C, then put the palm fruits in the pot so that the fruits are evenly submerged in the water. When the palm oil comes out of the fruits, it floats to the surface of the water, clinging to the wall of the pot, it means the palm fruits are ripe.

The delicious palm fruits when cooked has a dark brown color, a lot of floating scum like fat around the pot, squeeze with your hand to feel soft and yellow fruits. When eaten with a little fish sauce or sesame and salt, the more fragrant the palm fruits are. The cooked palm fruits are often processed as a snack food, but for eating with rice, there are dishes such as palm preserved in salt, palm sticky rice or palm core (core in palm tree body) to make salad, fry and braise. In particular, the palm preserved in salt is quite easy to make. After picking, the palm fruits are preliminarily processed, scrubbed to clean the shell, washed with water and dried. Then, divided into two parts, added spices such as salt, sugar, etc. to mix well, wait for about 3-4 hours for soft palm fruits to be eaten. Palm preserved in salt has the salty taste of salt, the greasy taste of the palm, often eaten with rice, which is very delicious.

Not only processing foods with palm fruits, from the trunk of the palm tree, people work hard to cut it, peel off the inner core commonly known as palm core, thinly sliced ​​and processed into foods such as: Mix palm core with dill, spices, peanuts; The palm core is fried with mixed lean and fat pork, green onions, tomatoes or braised foods with bones or meat. To make this food, the hardest part is cutting down the tree and getting the core. In return, the foods from the palm core are crispy, very sweet and fleshy, have many health benefits, are considered a cool and nutritious food, eat once and remember forever. However, because the whole tree has to be cut down to get the palm core, these foods are often not popular, only when the family has a need to change the structure of the crop, trim the trees to open the garden or the palm is too tall to be able to exploit, people cut the palm to get the core.

Along with the eye-catching green color of the palm leaves stretching out in the sun, the foods from the palm seem to attract visitors to the ancestral land. And with only rustic foods but morish taste of the hometown, whether near or far, anyone who has once enjoyed it will remember forever...

Vinh Ha

TITC
Từ khóa: palm tree, rustic dishes

Tin liên quan

Vị thế chiến lược của biển và hải đảo trong phát triển Du lịch Việt Nam

(TITC) – Biển và hải đảo không chỉ là món quà vô giá được thiên nhiên ban tặng mà còn là nguồn lực chiến lược trong phát triển Du lịch Việt Nam. Phát huy hiệu quả giá trị, vai trò của biển và hải đảo sẽ góp phần đưa Du

Bình Định tích cực khôi phục rừng ngập mặn – nền tảng cho phát triển bền vững ven biển

(TITC) – Rừng ngập mặn không chỉ là “lá chắn xanh” kiên cường bảo vệ vùng ven biển khỏi sóng gió, mà còn là một phần thiết yếu trong chiến lược ứng phó với biến đổi khí hậu, bảo vệ đa dạng sinh học và duy trì sinh kế lâu

Du lịch an toàn – nói không với ma túy

Bản sắc du lịch mới

Phát triển du lịch xanh ở Thanh Hóa

Xem tiếp

Tin nổi bật

Vị thế chiến lược của biển và hải đảo trong phát triển Du lịch Việt Nam

Bình Định tích cực khôi phục rừng ngập mặn – nền tảng cho phát triển bền vững ven biển

Du lịch an toàn – nói không với ma túy

Trảng cỏ Bù Lạch – “Lá phổi xanh” giữa đại ngàn Bình Phước

Bộ VHTTDL hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới và Tháng hành động vì môi trường năm 2025

Xem nhiều nhất

Say đắm Tây Giang
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79043723

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC