Chuyển đến nội dung
Thứ 2, ngày 09/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Nha Trang’s xoi ca com a unique taste of the sea

Nha Trang’s xoi ca com a unique taste of the sea

Cập nhật: 27/04/2022

Nha Trang is not only well known for its beautiful beaches and natural landscapes, but also many tasty dishes such as xoi (steamed sticky rice) with braised anchovies, locally known as xoi ca com.

Bui Thi Lien, 60, who has been selling the dish for almost four decades, said the dish is a popular breakfast among locals thanks to its rich flavours and cheap price of between just VND7,000-10,000 (less than US$1).

A colourful plate of 'xoi ca com' is a popular breakfast. Photo dulichvietnam.com.vn

Apart from the soft and fragrant sticky rice, the most important part is of the dish is the braised fish, she said.

“I often come to the beach at 4am in the morning to wait for boats to return and carefully choose the fresh anchovies, which are of the same size, to bring home to braise with dried onion, chili, pepper and a bit of pork fat for at least two hours,” Lien said.

Braised anchovies make the 'xoi ca com' different from other sticky rice dishes in Viet Nam. Photo dulichvietnam.com.vn

She said her secret is to braise the fish, ensuring their is no odour. Her xoi ca com sells well not only among locals but also foreign tourists and travellers visiting Nha Trang.

“It is the beloved dish of many people, particularly the elderly and youngsters,” she said, adding that many students and workers are regular customers.

“The dish is filling, so they can study at school or work until lunchtime,” Lien said.

Apart from braised anchovies, diners can add eggs to sticky rice. Photo @mysterioussaigon

Pham Tuan Hung, from Ha Noi, said the dish is different in the capital, where sticky rice is sold with pork pate, sausages and other ingredients, so he enjoyed xoi ca com.

When he arrived at a xoi ca com stall in downtown Nha Trang, it was already full of people enjoying the food.

“Although it was the first time I had tried this kind of sticky rice I still enjoyed the sticky rice and braised anchovies, which are stewed but not broken, and still rich in flavour,” Hung said.

Ingredients of 'xoi ca com' include fresh onions, chili and others. Photo @chanlovefoods

“I will buy several kilos of anchovies for my wife to cook at home, and introduce the dish to my relatives and friends,” he said.

A diner sitting next to Hung said although anchovies are available all over Viet Nam, the most tasty are from the sea off Nha Trang.

He said guests can enjoy the dish at Mrs Loan’s shop on the crossroads of Huynh Thuc Khang and Nguyen Trai, 653 Xom Moi Market, 475 Tran Phu Street, and others locations in the city centre.

Duy An

TITC
Từ khóa: Khanh-Hoa, Nha Trang, xoi ca com

Tin liên quan

Bắc Giang triển khai Tháng hành động phòng, chống ma tuý năm 2025

Giám đốc Công an tỉnh Bắc Giang vừa ban hành Kế hoạch triển khai thực hiện Tháng hành động phòng, chống ma túy (PCMT) năm 2025 với chủ đề “Chung một quyết tâm – Vì cộng đồng không ma túy” trong thời gian từ ngày 1/6/2025 đến ngày 30/6/2025.

Khánh Hòa triển khai Tháng hành động phòng, chống ma túy năm 2025

UBND tỉnh Khánh Hòa vừa ban hành Kế hoạch số 6896 triển khai Tháng hành động phòng, chống ma túy (tháng 6) với chủ đề “Chung một quyết tâm – Vì cộng đồng không ma túy”. Kế hoạch nhằm hưởng ứng Ngày Quốc tế phòng, chống ma túy và Ngày

Ngày Đại dương thế giới: Hành động vì đại dương xanh

Học viện Hải quân hưởng ứng Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam và Ngày Đại dương thế giới

Hải đội 102 hưởng ứng Ngày Đại dương thế giới cùng Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam năm 2025

Xem tiếp

Tin nổi bật

Khánh Hòa triển khai Tháng hành động phòng, chống ma túy năm 2025

Học viện Hải quân hưởng ứng Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam và Ngày Đại dương thế giới

Thủ tướng Phạm Minh Chính bắt đầu các hoạt động tại Hội nghị Đại dương Liên Hợp Quốc

Bảo tồn đa dạng sinh học biển là nhiệm vụ cấp thiết

Bến Tre trồng cây xanh hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới

Xem nhiều nhất

Say đắm Tây Giang
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79045130

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC