Chuyển đến nội dung
Thứ 6, ngày 04/07/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Introduction
  • /
  • Pho-licious

Pho-licious

Cập nhật: 06/04/2012

You will never find it in a museum but pho is one of Vietnam’s most sacred and tantalizingly beautiful forms of art.

Pho is the national dish of Vietnam and can be enjoyed from the northern boarder with China all the way down to the southern tip of Vietnam. Depending on location the experience can be very different but the fundamentals are always the same.

Pho is technically a noodle but the term is now firmly attached to a noodle soup served with herbs and bo (beef) or ga (chicken). Family recipes are abundant but staunchly guarded, passed down from mother-in-law to daughter-in-law (it is tradition for the daughter to move to her husband's home).

To a westerner, the subtle differences from one Pho shop to the next are near impossible to notice but locals will regale you with the differences particular to their province of origin. So far, all I have gathered is that Pho in Saigon is sweeter than Pho in Hanoi.

My favorite aspect of the phở experience is that each bowl boasts two artists, the cook and the consumer. Perched on a plastic stool and hunched over a squat plastic table I always look forward to adding the final touches to my favorite bowl of Pho, Pho bo tai chin (Pho with cooked and raw beef). At every table there are sliced chilies, young green kumquats, watery garlic sauce and viscous chili sauce begging to compliment your Pho.

It appears that most Vietnamese have their own specific Pho routine and so I set out to create my own. I always start by dipping a spoon into the broth for an initial probing taste.

After this inaugural sip, I proceed with one of the two routines that I am currently perfecting; the sweet routine or the sweet then spicy routine. The sweet routine calls for one or two green kumquats, a splash of the watery garlic sauce and a couple slices of chilies. The cornerstone of this routine is how you extract the sweet juice from the kumquat while avoiding their pesky seeds.

The trick is to squeeze the kumquat into your spoon and then use the side of the bowl to block the seeds, which are discarded in the obligatory trash bin under the table.

I love this delicious routine but sometimes I am in the mood to put a little more spice into my life. Hence, the sweet then spicy routine, where I squeeze one or two kumquats into my broth, eat about a third of the soup and then add a splash of watery garlic sauce and a spoon of viscous chili sauce.

The kick of the chili sauce yanks my sinuses through the remaining two-thirds of the delicious meal and gives me further justification to have a beer on hand to douse my tongue.

The dish itself is consumed with a spoon for the broth and chopsticks for the noodles and meat. This bi-utensiled approach adds yet another dimension to the Pho experience. After a few bowls of Pho, I was bothered by the fact that I consistently ended up fishing around a big bowl of broth for the remaining noodles and meat, cumbersomely slipping them from the soup with my chopsticks.

I quickly realized that I should utilize my spoon more in order to even out the distribution of broth to “stuff” throughout the meal, duh!

Above all else, Pho is a beautiful piece of art that the people of Vietnam have created and perfected.

There is truly nothing more Hanoian than enjoying a bowl of steaming Pho on the pulsating streets of Hanoi.

Randolph Lovelace III

TITC
Từ khóa:

Tin liên quan

Huế phát triển nhiều điểm du lịch giảm thiểu rác thải nhựa

TP. Huế xác định, giảm rác thải nhựa là nhiệm vụ quan trọng để phát triển du lịch xanh, bền vững tại các điểm du lịch trên địa bàn.

Du lịch nha khoa – Hướng đi mới trong phát triển sản phẩm du lịch Đồng Tháp

Đồng Tháp được biết đến với nhiều sản phẩm du lịch sinh thái, nghỉ dưỡng độc đáo, thu hút du khách trong và ngoài nước. Mô hình du lịch nha khoa vừa ra đời là sản phẩm được các phòng khám nha khoa trên địa bàn triển khai kết hợp

Hải Phòng: Đánh thức di sản giữa lòng phố cảng

Độc đáo kiến trúc nhà tre gần Vườn Quốc gia Cúc Phương

Kinh tế địa phương và tín chỉ carbon

Xem tiếp

Tin nổi bật

Du lịch nha khoa – Hướng đi mới trong phát triển sản phẩm du lịch Đồng Tháp

Hải Phòng: Đánh thức di sản giữa lòng phố cảng

Kinh tế địa phương và tín chỉ carbon

Cà Mau phát triển du lịch thích ứng biến đổi khí hậu

Quảng Nam: Bảo tồn di sản từ nền tảng đời sống cộng đồng

Xem nhiều nhất

Enchanting journey to Binh Chau Beach
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Ngày Đại dương Thế giới 2025: Việt Nam hành động vì biển xanh bền vững
Đi bộ xuyên rừng chinh phục núi Cấm - An Giang
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC