Chuyển đến nội dung
Thứ 6, ngày 06/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Pork in grapefruit leaves: a Mường delicacy

Pork in grapefruit leaves: a Mường delicacy

Cập nhật: 22/08/2017

Many people are familiar with grilled pork, but far fewer have ever tasted grilled pork wrapped in grapefruit leaves. The dish is even unfamiliar to many food connoisseurs in Việt Nam, but not for the Mường ethnic group in Hòa Bình Province, the third largest among Việt Nam’s 53 minority groups.

Unique: Chả cuốn lá bưởi can be found in Hòa Bình Province. — VNS Photo Thái Hà

The dish, known as chả cuốn lá bưởi, is very poplar in the country’s northwestern region. Bùi Văn Thào, a Mường resident of Bàn Ngòi Village in Tân Lạc District says he saw his grandparents making it since he was a child. Previously, the dish was only prepared on festive days, but now it has become a daily family staple.

The most important ingredient for this dish is the pork made from one of three pig species raised by the Mường. They are not kept in pigsties but allowed to roam freely in the forest. The recipe calls for the grapefruit leaves to not be too young or too old and carefully washed before wrapping the pork.Aromatic: To make chả cuốn lá bưởi, pork is wrapped in grapefruit leaves and grilled over the coal for about 30 minutes.— VNS Photo Thái Hà

Thào reveals his family’s recipe. First, the pig belly is cut into small pieces. It is then mixed with pepper, minced onion, fish sauce, and glutamate. “It has also to be mixed with mắc khén seeds or dổi seeds,” Thào says.

Those two kinds of seed are typical and very important spices in Việt Nam’s northwestern mountainous regions for their special perfume and spicy taste.

The pork is then wrapped in grapefruit leaves, and then grilled over coal for about 30 minutes. The grapefruit leaves give off a perfumed smell.

Thào explains that local people use grapefruit leaves because they can easily find them in the garden and they are big enough to wrap the pork pieces.

Amusing: The funny shape of the bánh ốc nhọn pleases local children. —VNS Photo Bạch Liên

“We love this dish as it is delicious, simple to cook, and can cure diseases. We use those grapefruits leaves to cure fever, and heachache,” he says.

At Ngòi Hoa cultural and tourism village in Tân Lạc District, tourists are taught how to make chả cuốn lá bưởi in cooking classes.

However, there the recipe is somewhat different from the local traditional way.

The mắc khén, or dổi grain is replaced by peanuts, which can be found easily in Hà Nội or other cities. The Mường pork is replaced by regular pork available in any market.

Though it is not the same as the traditional version of Mường locals, this dish is very tasty.

Tradition: Bùi Văn Thào’s family has been making bánh ốc nhọn for centuries. — VNS Photo Bạch Liên

Local sticky rice cake

Among various other local specialties, Thào is also proud of a kind of cake made from sticky rice. It is named bánh ốc nhọn (cone-shaped cake).

Twice a week, family evenings are spent on preparation of this cake.

Local people call it bánh ốc nhọn because of its shape, which is similar to that of an ice-cream cone.

Thào explains that his family makes this cake for festive occasions, too, but for daily consumption he makes this cake in a very simple way. He takes sticky rice wrapped in banana leaves and then boils it in water for two to three hours.

On festive days the banana leaf is also stuffed with mashed green beans and pork, in addition to the sticky rice.

Its taste resembles that of bánh chưng (traditional glutinous rice cakes popular on the Lunar New Year).

“We make the cake in different forms, we can also make it square shaped. But this cake is most known in the region in the shape of a cone snail. My little daughter loves it,” he says, smiling while sitting in his wooden house on stilts and watching his daughter enjoy the local delicacy. — VNS

By Bạch Liên

TITC
Từ khóa:

Tin liên quan

Bảo tồn đa dạng sinh học biển là nhiệm vụ cấp thiết

Ngày 5/6, tại Hà Nội đã diễn ra Hội thảo “Bảo tồn đa dạng sinh học biển”. Đây là hoạt động hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới, do Viện Địa lý nhân văn và phát triển bền vững thuộc Viện Hàn lâm Khoa học xã hội Việt Nam phối

Ninh Bình: Ra quân làm sạch biển, nêu cao khẩu hiệu “Đại dương kỳ diệu – Giữ gìn nguồn sống của nhân loại”

Sáng 06/6, tại Cồn Nổi, UBND huyện Kim Sơn, tỉnh Ninh Bình phối hợp với Sở Nông nghiệp và Môi trường, các ngành, đơn vị có liên quan tổ chức phát động chương trình ra quân làm sạch biển, hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới, Tuần lễ Biển, Hải

Khánh Hòa: Huyện đoàn Cam Lâm hưởng ứng Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam năm 2025

Bạc Liêu: Mít tinh hưởng ứng Ngày môi trường thế giới 5/6

Sôi nổi chương trình hưởng ứng ngày Môi trường thế giới

Xem tiếp

Tin nổi bật

Bảo tồn đa dạng sinh học biển là nhiệm vụ cấp thiết

Bến Tre trồng cây xanh hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới

Cục Du lịch Quốc gia Việt Nam triển khai Tháng hành động phòng, chống ma túy năm 2025

Quảng Nam: Sôi nổi chương trình mít tinh bảo vệ môi trường, biển đảo

Đà Nẵng thực hiện 45 chương trình hưởng ứng Tháng hành động vì môi trường, Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam

Xem nhiều nhất

Say đắm Tây Giang
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79044429

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC