Chuyển đến nội dung
Thứ 3, ngày 17/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Seven-coloured sticky rice: A must-try dish in Lao Cai Province

Seven-coloured sticky rice: A must-try dish in Lao Cai Province

Cập nhật: 07/03/2022

‘Xoi bay mau’ (seven-coloured) sticky rice of Lao Cai Province was recently chosen as one of the top 100 best culinary dishes of Vietnam by Vietkings.

The Vietnam Record Association (Vietkings) said the dish carries the profound traditional culture of the Nung Din ethic group in Muong Khuong Town – the birthplace of the dish – not only for its culinary value but also the spirituality of the group.

The seven colours include purple, red, blue, yellow, green, brown and white. The dish is dyed with special leaves collected from the forests or in gardens.

Glutinous rice used to cook the dish should be picked from the mountain because it has a natural fragrance and is softer compared with others.

The process of dying the dish is rather complicated. After collecting the red, camellia and purple magenta leaves in the forest, they are boiled for 20 minutes and used to soak the glutinous rice for 6-8 hours before being steamed.

Locals also use turmeric roots and ginger leaves to make the yellow and green colours.

The dish is often cooked for funerals or wedding anniversaries and particularly during Tet (Lunar New Year) holiday.

Nung Din ethnic people believe that the seven-colour sticky rice will bring them good luck and good health all year round.

TITC
Từ khóa: Lao Cai Province, must-try dish, seven-coloured sticky rice, top 100 best culinary dishes, Vietnam, xoi bay mau

Tin liên quan

Thái Bình: Chú trọng bảo vệ, phát triển rừng ngập mặn

Tỉnh Thái Bình hiện nay đang triển khai đồng bộ nhiều giải pháp để bảo vệ và phát triển rừng ngập mặn, đây là yếu tố quan trọng trong bối cảnh biến đổi khí hậu, xói lở bờ biển đang ngày càng gia tăng.

Bình Định tăng cường quản lý, bảo quản, tu bổ, phục hồi di tích

UBND tỉnh Bình Định vừa có công văn số 4465/UBND-NCVX gửi các Sở Nội vụ, Nông nghiệp và Môi trường, Tài chính, Xây dựng, Giáo dục và Đào tạo, Khoa học và Công nghệ; Công an tỉnh; UBND các huyện, thị xã, thành phố về việc tăng cường quản lý

Hồ Plei Krông – “đóa hoa xanh” giữa đại ngàn

Thêm một giải pháp mới cho tái chế nhựa tại Việt Nam

Du lịch xanh ở Bình Thuận

Xem tiếp

Tin nổi bật

Thêm một giải pháp mới cho tái chế nhựa tại Việt Nam

Khai thác hiệu quả du lịch từ khu dự trữ thiên nhiên

Khơi dậy tình yêu đại dương trong thế hệ trẻ

Trải nghiệm du lịch trồng rừng ở Bến Tre

Nghệ thuật cất tiếng nói vì môi trường

Xem nhiều nhất

Enchanting journey to Binh Chau Beach
Say đắm Tây Giang
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Ngày Đại dương Thế giới 2025: Việt Nam hành động vì biển xanh bền vững
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC