Chuyển đến nội dung
Thứ 5, ngày 15/05/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Southern fermented fish hotpot (Lẩu mắm)

Southern fermented fish hotpot (Lẩu mắm)

Cập nhật: 17/02/2023

The Mekong Delta is blessed by nature with diverse resources, thus becoming an abundant land of raw materials to make many famous delicacies. Talking about the typical dish of this region, we have to mention the famous Southern fermented fish hotpot. Particularly, in the floating season, the fermented fish hotpot is even more delicious and attractive.

Southern fermented fish hotpot

The fermented fish hotpot can be described as a truly communal experience of the bountiful lands of the Southern region – for boisterous drinking sessions with friends and families, and for the indelible smell that can send a sharp sensory signal to nearby neighbors. Fermented henicorhynchus fish, fermented Snakeskin gourami, Egyptian riverhemp, and water lilies are the main ingredients to make the dish more and more mouth-watering.

Fermented fish paste is an indispensable ingredient of the Mekong Delta’s cuisine. When it comes to a delicious fermented fish hot pot, the broth must be mentioned. An attractive hot pot with fermented fish always has the sweet taste of hotpot with fresh ingredients served with raw vegetables. Normally, fermented fish is simmered from two types of fermented fish, which are henicorhynchus fish and Snakeskin gourami. When using water to cook fermented fish for natural sweetness, people usually boil fermented fish with bone broth and water coconut for natural sweetness. The fermented fish is simmered to melt the meat and bones, then filtered again to cook in a hot pot. A special feature of the fermented fish hot pot is that it should only be cooked with henicorhynchus fish and Snakeskin gourami to qualify for an attractive broth.

To reduce the characteristic smell of fermented fish, increase the aroma. People often stir-fry garlic, lemongrass, and chili with bacon until fragrant, then add filtered broth to cook. After boiling, season to taste. In addition, to make the smell of fish, the cook can add a few crushed lemongrass and eggplant, fragrant to create more sweetness for the dish. Moreover, it is indispensable for accompanying ingredients such as fish, snail, eel, squid, shrimp, and roasted pork to create an attractive fermented fish hot pot. Especially with the delicious taste of the fermented fish hotpot served with cotton balls, it will be more attractive because of the fatty taste of the fish. More points for a pot of fermented fish must mention the accompanying vegetables.

Indeed, when you enjoy a hot pot of fermented fish, the thing that impresses you the most besides the taste of the broth is the presentation of the vegetable plate, which looks very attractive with vegetables bearing the character of the river-land such as water lily, squash flowers, spinach, morning glory, banana flowers, broccoli, mushrooms, eggplant, bitter melon, bitter vegetables, bananas, dragon beans, mustard greens and so on. Depending on the region, the vegetables are also more diverse and richer.

The fermented fish hotpot is one of the most popular dishes of the Mekong Delta. The pinnacle of the dish includes the fragrant aroma of the broth, the sweetness of fish, shrimp, squid, and the crispy taste of raw vegetables, blended together to create a typical dish of the Western region. This is also a dish that shows the talent and ingenuity in the cooking art of the Southern people, reflected in the decoration of the dish and in the way of eating through the color combination that attracts the eyes of diners. Therefore, when visiting the Mekong Delta, you should once experience this not-to-be-missed lẩu mắm aka fermented fish hotpot.

Translated by Hoang Dat

TITC
Từ khóa: fermented fish hotpot, lau mam, Mekong Delta

Tin liên quan

Cao Bằng: Bảo tồn làng nghề truyền thống gắn với phát triển sinh kế bền vững

Với mục tiêu bảo tồn di sản văn hóa và tạo sinh kế bền vững cho cộng đồng địa phương, Ban Quản lý Công viên địa chất (CVĐC) Non nước Cao Bằng đã và đang tích cực đồng hành, hỗ trợ người dân làng giấy bản Dìa Trên, xã Phúc

Du lịch Quảng Bình – Quảng Trị: Chân trời mới cho một điểm đến đa sắc

hi hai tỉnh Quảng Bình và Quảng Trị sáp nhập, liệu một trung tâm du lịch mới, với bản sắc mạnh mẽ và sản phẩm đa dạng có thể hình thành và phát triển bền vững? Các chuyên gia cho rằng, nếu được hoạch định và triển khai bài bản,

Cột cờ A Pa Chải – điểm nhấn du lịch ở Mường Nhé

Bàn giải pháp xây dựng thị trường carbon tại Việt Nam

Du lịch bằng tàu hỏa: Trải nghiệm “chậm mà chất”

Xem tiếp

Tin nổi bật

Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam năm 2025: Chung tay vì biển đảo quê hương

Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học năm 2025: Sống hài hòa với thiên nhiên và phát triển bền vững

Ngày Đại dương Thế giới 2025: Việt Nam hành động vì biển xanh bền vững

Phát triển mô hình nuôi trồng thủy sản kết hợp du lịch sinh thái ở Cà Mau

Thúc đẩy hoạt động bảo vệ môi trường quốc gia

Xem nhiều nhất

Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Enchanting journey to Binh Chau Beach
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Bình Định: Bảo tồn đa dạng sinh học để phát triển bền vững
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79036310

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC