Chuyển đến nội dung
Thứ 2, ngày 02/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • ‘Tam huu’ – the taste of Tra Que Vegetable Village

‘Tam huu’ – the taste of Tra Que Vegetable Village

Cập nhật: 16/06/2023

The Creator gives each land its own characteristics to identify and also to keep people's hearts. If the Southwest region is famous for spring rolls that are made with shrimp, vegetables, herbs, and rice noodles wrapped in rice paper, ‘tam huu’ dish (three friends spring onion rolls) in Central Viet Nam with a distinctive flavour makes a name for a long-standing and famous vegetable-growing land called the Tra Que Vegetable Village.

Delicious 'tam huu' dish

Seen from above, the Tra Que Vegetable Village in Cam Ha Commune, Hoi An City, Quang Nam Province, looks like a colourful brocade sheet woven from dark and light green patches stretching to the horizon.

From the centre of Hoi An ancient town, about 2km to the northeast, the 300-year-old village is nestled on the Co Co River.

Blessed with the year-round cool climate, along with the love of the profession and the long-term suffering of farmers in Central Viet Nam, Tra Que has become one of the most famous craft villages in Viet Nam.

The village is well-known as the freshest and cleanest herb and vegetable supplier in Hoi An. It is now home to more than 40 kinds of leafy green vegetables cultivated by traditional organic methods under the meticulous hands of locals and the fresh air and favourable weather conditions.

Water for vegetable irrigation is carried by people with buckets from clean undergrounded water, whilst fertilisers are made from green seaweed of the De Vong River all year round.

Every January, Tra Que villagers organise the Cau Bong Festival to pray for bumper crops, and happiness and prosperity throughout the year, as well as introduce local vegetable products to visitors.

In the ceremony tray, there is always a plate of ‘tam huu’ arranged neatly and solemnly. ‘Tam huu’ means three friends and the “three friends” are the main ingredients. It is a type of Vietnamese spring roll which uses the ingredients of prawns, pork and herbs. To make the spring roll, instead of using rice paper, spring onion leaves are used to wrap around the prawns and pork.

It is quite simple to make the dish. Select the fresh pawns, pork belly and native herbs in the village. Boil the prawns and pork, and then slice the boiled pork and peel the prawns. Take a blanched spring onion leaf and pinch some mint and coriander at the base. Add in a piece of pork and prawns. Wrap around it with the rest of the onion leaf.

The dish is best served with sour and sweet sauce, giving a great taste of Tra Que village to every visitor.

Reporting by Le May - Translating by M.Dung

TITC
Từ khóa: 300-year-old village, Co Co River., Quang-Nam, tam huu dish, Tra Que vegetable village

Tin liên quan

Giảm rác thải nhựa đại dương

Kết quả nghiên cứu khoa học chuyên sâu về rác thải nhựa trên biển cho thấy: Nhiều độc tố và một số vi khuẩn kháng kháng sinh tồn tại bề mặt vi nhựa có thể gây ảnh hưởng tiêu cực đến sức khỏe con người và hệ sinh thái.

Đà Nẵng: Hội Liên hiệp Phụ nữ hưởng ứng “Tháng hành động vì môi trường”

Sáng ngày (31/5), Hội Liên hiệp Phụ nữ thành phố Đà Nẵng phối hợp với UBND quận Thanh Khê tổ chức Lễ phát động hưởng ứng “Tháng hành động vì môi trường và Tuần lễ Biển, Hải đảo Việt Nam” năm 2025.

TP. Huế: Nhặt rác hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới, Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam

Ninh Thuận: Bảo tồn đa dạng sinh học gắn liền với phát triển du lịch bền vững

Phát triển du lịch bền vững gắn với bảo tồn động vật hoang dã

Xem tiếp

Tin nổi bật

TP. Huế: Nhặt rác hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới, Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam

Ninh Thuận: Bảo tồn đa dạng sinh học gắn liền với phát triển du lịch bền vững

Phát huy giá trị Di tích lịch sử địa đạo Củ Chi gắn với phát triển du lịch về nguồn

Quảng Ninh: Mít tinh hưởng ứng Ngày Môi trường Thế giới và Tháng hành động vì môi trường

Vũng Tàu thu gom, xử lý rác thải tại khu vực ven biển

Xem nhiều nhất

Say đắm Tây Giang
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Enchanting journey to Binh Chau Beach
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79042885

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC