Chuyển đến nội dung
Thứ 6, ngày 06/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • The amazing cuisine of Hoa Binh

The amazing cuisine of Hoa Binh

Cập nhật: 15/03/2022

Although Hoa Binh cuisine is somewhat similar to that of the Northwest mountainous region, it still has its own unique and unforgettable features that you won’t find anywhere else.

Cỗ lá

Cỗ lá is a unique tradition that represents the spiritual beliefs of the Muong people in Hoa Binh. Served on trays that are made from leaves, it consists of pork meat, liver, and intestines that are usually steamed, boiled, or grilled. All of which are often dipped in a special sauce consisting of salt, lemon, and dổi nuts – a special spice of Hoa Binh. In addition, there is also a special dish called "ngách lãi" that contains pig snouts, ears, and cheek meat mixed with salt, ginger, galangal, and pig brains. All are cleverly arranged on dong leaves and fresh banana leaves, which have been heated to keep the fresh taste. Co la is a must-have dish for the Muong people during special occasions such as funerals, weddings, housewarmings, and the traditional Tet holiday...

Bamboo tube rice

Regarding Hoa Binh’s specialties, bamboo tube rice is considered the most popular of them all. Cơm lam, or bamboo tube rice, is made from glutinous rice that has been soaked overnight, mixed with grated copra, stuffed into a bamboo tube, seasoned with coconut milk, and grilled on a wood stove. When the rice is well-cooked, the bamboo will then be separated, leaving us with a fine rice stick with the amazing smells of bamboo and coconut. The rice is usually dipped in sesame salt for the fullest taste.

Buffalo meat with river-leaf creeper

First, the buffalo meat will be shaved, then marinated with minced garlic, spices, and Indian ivy-rues, and simmered with riverleaf creepers and chopped chili. When the meat is tender enough, it will be taken out and enjoyed with rice, noodles, or sticky rice to make porridge with a unique sour taste. This is also used to help with colds or nausea after drinking alcohol.

Sour bamboo shoots and chicken

Sour bamboo shoots cooked with chicken raised in Lac Son is a dish that should not be missed when visiting Hoa Binh. The chicken chosen for this dish should not be too old or too young. It will be prepared first, then cut into pieces and marinated with bamboo shoots and other spices. When the spices are well-absorbed, the chicken will be simmered on a wood stove for about 1 to 2 hours until the bamboo shoots and chicken are tender, then finally, toasted doi nuts will be added.

Wild vegetables

Wild vegetables are usually served together with cỗ lá. Wild vegetables such as winter cherries, centella, banana flowers, and carica papaya leaves, etc., will be washed and cooked for 30 minutes. This dish is enjoyed together with a unique dipping sauce made from fried fish organs and fat, creating a greasy taste while maintaining the bitter, acrid, sweet, and fleshy taste of wild vegetables.

Minh Thu

TITC
Từ khóa: Cuisine, Hoa Binh Province, Northwest

Tin liên quan

Bảo tồn đa dạng sinh học biển là nhiệm vụ cấp thiết

Ngày 5/6, tại Hà Nội đã diễn ra Hội thảo “Bảo tồn đa dạng sinh học biển”. Đây là hoạt động hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới, do Viện Địa lý nhân văn và phát triển bền vững thuộc Viện Hàn lâm Khoa học xã hội Việt Nam phối

Ninh Bình: Ra quân làm sạch biển, nêu cao khẩu hiệu “Đại dương kỳ diệu – Giữ gìn nguồn sống của nhân loại”

Sáng 06/6, tại Cồn Nổi, UBND huyện Kim Sơn, tỉnh Ninh Bình phối hợp với Sở Nông nghiệp và Môi trường, các ngành, đơn vị có liên quan tổ chức phát động chương trình ra quân làm sạch biển, hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới, Tuần lễ Biển, Hải

Khánh Hòa: Huyện đoàn Cam Lâm hưởng ứng Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam năm 2025

Bạc Liêu: Mít tinh hưởng ứng Ngày môi trường thế giới 5/6

Sôi nổi chương trình hưởng ứng ngày Môi trường thế giới

Xem tiếp

Tin nổi bật

Bảo tồn đa dạng sinh học biển là nhiệm vụ cấp thiết

Bến Tre trồng cây xanh hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới

Cục Du lịch Quốc gia Việt Nam triển khai Tháng hành động phòng, chống ma túy năm 2025

Quảng Nam: Sôi nổi chương trình mít tinh bảo vệ môi trường, biển đảo

Đà Nẵng thực hiện 45 chương trình hưởng ứng Tháng hành động vì môi trường, Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam

Xem nhiều nhất

Say đắm Tây Giang
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79044417

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC