Chuyển đến nội dung
Thứ 7, ngày 28/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • The amazing cuisine of Hoa Binh

The amazing cuisine of Hoa Binh

Cập nhật: 15/03/2022

Although Hoa Binh cuisine is somewhat similar to that of the Northwest mountainous region, it still has its own unique and unforgettable features that you won’t find anywhere else.

Cỗ lá

Cỗ lá is a unique tradition that represents the spiritual beliefs of the Muong people in Hoa Binh. Served on trays that are made from leaves, it consists of pork meat, liver, and intestines that are usually steamed, boiled, or grilled. All of which are often dipped in a special sauce consisting of salt, lemon, and dổi nuts – a special spice of Hoa Binh. In addition, there is also a special dish called "ngách lãi" that contains pig snouts, ears, and cheek meat mixed with salt, ginger, galangal, and pig brains. All are cleverly arranged on dong leaves and fresh banana leaves, which have been heated to keep the fresh taste. Co la is a must-have dish for the Muong people during special occasions such as funerals, weddings, housewarmings, and the traditional Tet holiday...

Bamboo tube rice

Regarding Hoa Binh’s specialties, bamboo tube rice is considered the most popular of them all. Cơm lam, or bamboo tube rice, is made from glutinous rice that has been soaked overnight, mixed with grated copra, stuffed into a bamboo tube, seasoned with coconut milk, and grilled on a wood stove. When the rice is well-cooked, the bamboo will then be separated, leaving us with a fine rice stick with the amazing smells of bamboo and coconut. The rice is usually dipped in sesame salt for the fullest taste.

Buffalo meat with river-leaf creeper

First, the buffalo meat will be shaved, then marinated with minced garlic, spices, and Indian ivy-rues, and simmered with riverleaf creepers and chopped chili. When the meat is tender enough, it will be taken out and enjoyed with rice, noodles, or sticky rice to make porridge with a unique sour taste. This is also used to help with colds or nausea after drinking alcohol.

Sour bamboo shoots and chicken

Sour bamboo shoots cooked with chicken raised in Lac Son is a dish that should not be missed when visiting Hoa Binh. The chicken chosen for this dish should not be too old or too young. It will be prepared first, then cut into pieces and marinated with bamboo shoots and other spices. When the spices are well-absorbed, the chicken will be simmered on a wood stove for about 1 to 2 hours until the bamboo shoots and chicken are tender, then finally, toasted doi nuts will be added.

Wild vegetables

Wild vegetables are usually served together with cỗ lá. Wild vegetables such as winter cherries, centella, banana flowers, and carica papaya leaves, etc., will be washed and cooked for 30 minutes. This dish is enjoyed together with a unique dipping sauce made from fried fish organs and fat, creating a greasy taste while maintaining the bitter, acrid, sweet, and fleshy taste of wild vegetables.

Minh Thu

TITC
Từ khóa: Cuisine, Hoa Binh Province, Northwest

Tin liên quan

Cà Mau phát triển du lịch thích ứng biến đổi khí hậu

Cùng với nhiều địa phương trong khu vực, Cà Mau hiện đang gánh chịu những tác động nặng nề của biến đổi khí hậu (BÐKH) như: nước biển dâng, xâm nhập mặn, khô hạn, bão lũ, ngập úng kéo dài, sạt lở đất… Không chỉ ngành nông – lâm –

Khởi sắc du lịch Hà Tĩnh

Theo số liệu thống kê, sáu tháng đầu năm 2025, tỉnh Hà Tĩnh đón hơn 3,7 triệu lượt khách đến tham quan, nghỉ dưỡng, tăng 8,1 % so với cùng kỳ năm 2024.

Cơ hội tái cấu trúc ngành du lịch Tuyên Quang

Côn Đảo (Bà Rịa – Vũng Tàu) tiếp tục khẳng định là địa chỉ đỏ thu hút du khách

Ngư dân Quảng Ngãi làm du lịch cộng đồng

Xem tiếp

Tin nổi bật

Cà Mau phát triển du lịch thích ứng biến đổi khí hậu

Quảng Nam: Bảo tồn di sản từ nền tảng đời sống cộng đồng

Tắm biển an toàn kiểu mới ở Sầm Sơn

Quảng Ninh: Di sản văn hoá và mục tiêu phát triển du lịch bền vững

Mở rộng không gian, thúc đẩy du lịch địa phương phát triển

Xem nhiều nhất

Enchanting journey to Binh Chau Beach
Say đắm Tây Giang
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Ngày Đại dương Thế giới 2025: Việt Nam hành động vì biển xanh bền vững
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC