Chuyển đến nội dung
Thứ 7, ngày 17/05/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Culture - Heritage
  • /
  • The nostalgia of com the flavour of autumn

The nostalgia of com the flavour of autumn

Cập nhật: 27/10/2020

Autumn has arrived in Ha Noi with gentle breezes tenderly penetrating street corners, replacing the summer heat and scattering bunches of yellow leaves on the pavements.

People enjoy the tasty fragrance of com made in Vong Village, sold by a street vendor in central Ha Noi. — VNA/VNS Photo Thanh Dat

It is also time for women from Vong Village in Dich Vong Ward, Cau Giay District to produce and sell their com (green sticky rice) - one of Ha Noi’s culinary specialities.

For most Hanoians, com and its related products made in Vong Village are among the capital’s most important flavours of autumn, packed full of nostalgia. It is a symbol of gastronomy and elegance due to its a signature colour, flexibility and flavour which com from nowhere else can compete with.

The delicate but fragrant green grains reflect the labour, love and passion of the rice growers and com producers. It seems to be able to deposit the essence of the earth, the heavens, the scent of sunshine and wind.

Com has a pure emerald green colour and faint flavour of young rice. — VNA/VNS Photo Thanh Dat

Many have said staying in the capital without savouring cốm would be a major shortcoming of a Ha Noi experience.

How com comes to life

Legend has it that one autumn a thousand years ago when farmers in Vong Village were going to harvest their sticky rice, a storm came and caused huge damage to the crops.

The villagers tried to pick the remaining green rice from the storm-torn paddy fields and brought it home to stir fry.

Com is wrapped into two layers of lotus leaves so that it doesn't dry out. The lotus leaves' fragrant aroma will also help preserve the rice's colour and freshness. — VNA/VNS Photo Thanh Dat

The rice became a newly-invented dish and had helped them survive through hard days. Through generations, locals added more skills during the processing of com until they found it tasted so good that it eventually became more perfect and even went beyond the village to win the favour of all the citizens.

Ever since then, villagers have made com every autumn when the green rice is ready to harvest.

To make com, villagers work hard from about 5am to pick green sticky rice jewelled with dew.

To make com, villagers start from bright and early in the morning. — VNA/VNS Photo Thanh Dat

Skill and hard work are needed to make authentic com flat, lime-green, chewy, sticky and smell pleasant like the scent of green rice, so many of the makers have to learn how to make com from a very young age.

The speciality is sold by street vendors or in shops. It can also be found on the breakfast or buffet menu of many hotels in Ha Noi.

There are also com cakes - a Vietnamese must-have for happy occasions, including weddings and Lunar New Year.

Skill and hard work are needed to make good com. — VNA/VNS Photo Thanh Dat

TITC
Từ khóa: flavour of autumn, green sticky rice, Ha Noi’s culinary specialities., Vong Village

Tin liên quan

Sóc Trăng tổ chức mít tinh hưởng ứng Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học năm 2025

(TITC) – Ngày 12/5, tỉnh Sóc Trăng đã tổ chức lễ mít tinh hưởng ứng Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học với chủ đề “Hòa hợp với thiên nhiên và phát triển bền vững” nhằm nâng cao nhận thức cộng đồng và lan tỏa thông điệp bảo vệ môi

Bắc Kạn: Tập huấn bảo vệ môi trường trong lĩnh vực văn hóa, thể thao và du lịch

(TITC) – Ngày 14/5, tại thành phố Bắc Kạn, Sở Văn hóa, Thể thao và Du lịch tỉnh Bắc Kạn phối hợp với Trường Cán bộ quản lý văn hóa, thể thao và du lịch tổ chức lớp tập huấn chuyên đề về công tác bảo vệ môi trường trong

Khoa học, công nghệ, đổi mới sáng tạo và chuyển đổi số: Chìa khóa phát triển đại dương bền vững

Chi cục Kiểm lâm Hải Dương: Hưởng ứng ngày quốc tế đa dạng sinh học năm 2025.

Chuyện “mái ấm” của hải âu trên đảo Đá Lớn

Xem tiếp

Tin nổi bật

Sóc Trăng tổ chức mít tinh hưởng ứng Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học năm 2025

Bắc Kạn: Tập huấn bảo vệ môi trường trong lĩnh vực văn hóa, thể thao và du lịch

Khoa học, công nghệ, đổi mới sáng tạo và chuyển đổi số: Chìa khóa phát triển đại dương bền vững

Chi cục Kiểm lâm Hải Dương: Hưởng ứng ngày quốc tế đa dạng sinh học năm 2025.

Bắc Kạn: Hướng dẫn tổ chức các hoạt động hưởng ứng Ngày Quốc tế Đa dạng sinh học năm 2025

Xem nhiều nhất

Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Enchanting journey to Binh Chau Beach
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Bình Định: Bảo tồn đa dạng sinh học để phát triển bền vững
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79036986

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC