Chuyển đến nội dung
Thứ 4, ngày 04/06/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Introduction
  • /
  • Tuna species urgently need protection: IUCN

Tuna species urgently need protection: IUCN

Cập nhật: 11/07/2011

The reference organisation for the conservation status of Earth's animals and plants said for the first time Thursday that most species of tuna are urgently in need of protection.

Five of eight tuna species are now threatened or nearly threatened with extinction due to overfishing, according to the Red List of Threatened Species, compiled by the Swiss-based International Union for the Conservation of Nature (IUCN).

The report is being released ahead of a July 11-15 meeting in La Jolla, California of the world's five regional fisheries management organisations (RFMOs), intergovernmental groups set up to insure that tuna fisheries remain sustainable.

Southern bluefin tuna stocks have already crashed with little hope of recovery, resulting in a status of "critically endangered", the IUCN reported.

Atlantic bluefin -- with populations in both the east and west fished to the edge of viability -- is now officially "endangered".

All bluefin tuna species "are susceptible to collapse under continued excessive fishing pressure", said Ken Carpenter, a professor at Old Dominion University in Norfolk, Virginia and the head of the IUCN's Marine Biodiversity Unit.

Other tuna species under sharp pressure from high-tech factory ships that comb international waters in search of ever-dwindling stocks include bigeye, classified as vulnerable, along with yellowfin and albacore, both ranked as "near threatened".

"This is the first time that fishery scientists, ichthyologists (fish specialists) and conservationists have come together to jointly produce an assessment of the threat facing a commercially important group of fishes," said Bruce Collette, a senior scientist at the US National Marine Fisheries Service and head of the IUCN's Tuna and Billfish Specialist Group.

All told, the new peer-reviewed classification, based on a study published Thursday in the US journal Science, assessed 61 species of tunas, bonitas, mackerels and billfishes, a group that includes swordfish and marlins.

Among billfishes, blue and white marlins are deemed vulnerable, while striped marlin has been classified as near threatened.

Up to 90 percent of many large, open-water fish have been depleted by industrial-scale fishing over the last half-century, and marine scientists warn that continued harvesting could lead to irreversible declines of some species.

Because many are at the top of the food chain, their disappearance could also disrupt delicately balanced ecosystems.

In the case of tuna species, "the most efficient way to avoid collapse is to shut down the fisheries until stocks are rebuilt to healthy levels", the researchers concluded.

"Scientific findings should not be discarded in order to maintain short-term profit," they added, a clear jab at RFMOs that have in the past consistently ignored the advice of their own scientific committees.

Five main species of tuna make up the annual worldwide catch of 4.0 to 4.5 million tonnes.

Destined mainly for supermarket shelves, skipjack (Katsuwonus pelamis) accounts for 60 percent of the total.

Yellowfin (Thunnus albacares) and bigeye (Thunnus obesus) comprise 24 and 10 percent of the global tuna market respectively.

Thunnus alalunga, better known as albacore, follows with five percent, while Atlantic Bluefin (Thunnus thynnus), highly prized in Japan for sashimi and sushi, is less than one percent.

TITC
Từ khóa:

Tin liên quan

Bản sắc du lịch mới

Nhìn dòng người từ khắp nơi đổ về đảo Khê Cốc (thuộc quần thể danh thắng Tràng An) để tham gia Lễ hội Âm nhạc – Sáng tạo Tràng An 2025, nhiều người thốt lên: Ninh Bình đã thực sự thành công, định hình nên một “bản sắc du lịch

Phát triển du lịch xanh ở Thanh Hóa

Du lịch xanh là xu hướng tất yếu, là yêu cầu cấp thiết bảo đảm phát triển bền vững của ngành du lịch. Vì vậy, tỉnh Thanh Hóa năng động khai thác sản phẩm du lịch xanh, quyết liệt thực hiện tăng trưởng xanh nhằm đem lại những giá trị

Long An xây dựng hình ảnh “Du lịch an toàn, hấp dẫn”

Thúc đẩy du lịch gắn với các di sản địa chất

Khám phá bí mật sau rặng sóng ở Cù lao Mái Nhà (Phú Yên)

Xem tiếp

Tin nổi bật

Bộ VHTTDL hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới và Tháng hành động vì môi trường năm 2025

Ba Vì đa dạng sản phẩm, hướng tới du lịch xanh, du lịch chất lượng cao

Vĩnh Long đẩy mạnh phát triển du lịch xanh

Phát triển Công viên địa chất toàn cầu UNESCO Lạng Sơn trở thành mô hình tiêu biểu trong cả nước và khu vực

TP. Huế: Nhặt rác hưởng ứng Ngày Môi trường thế giới, Tuần lễ Biển và Hải đảo Việt Nam

Xem nhiều nhất

Say đắm Tây Giang
Kiên Giang: Bảo tồn động vật hoang dã ở Vườn quốc gia U Minh Thượng
Bình Định: Triển khai các giải pháp bảo tồn đa dạng sinh học
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
No posts found

Cơ quan chủ quản: CỤC DU LỊCH QUỐC GIA VIỆT NAM

Đơn vị thực hiện: TRUNG TÂM THÔNG TIN DU LỊCH

Địa chỉ: Số 33, ngõ 294/2 đường Kim Mã, quận Ba Đình, thành phố Hà Nội

Chịu trách nhiệm nội dung: Trung tâm Thông tin du lịch

Giấy phép số: 78/GP-TTĐT cấp ngày 29 tháng 5 năm 2020

Lượt truy cập:

79043463

DANH MỤC CHÍNH

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn
© TITC