Chuyển đến nội dung
Thứ 5, ngày 03/07/2025
|
English
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • /
  • Charming Viet Nam
  • /
  • Visiting Quang Tri to enjoy its speciality: bun chat chat

Visiting Quang Tri to enjoy its speciality: bun chat chat

Cập nhật: 04/10/2022

The dish is known locally as bun hen Mai Xa.

Mussel meat in Quang Tri's Mai Xa Village is more enjoyable than mussels in other regions.

Mussel vermicelli in Quang Tri’s Mai Xa Village has been recognised as one of the top 100 of Viet Nam’s outstanding specialties.

The dish is known locally as bun hen Mai Xa.

Mai Xa is one of Quang Tri’s 65 ancient villages in Gio Linh District. It is famous nationwide for its traditional occupation of raking mussels and also its own specialty: mussel vermicelli. The mussels here live in brackish water and are smaller than the same of its kind in other locations. It has deep brown colour with a special savoury flavour.

The mussel is rich in protein, iron, copper and vitamin B12. It has little cholesterol, making it suitable for people with anaemia or heart-related diseases, according to village elderly To Thi Hoa, 90.

The land near the Canh Hom River helps to produce mussels with rich flavour in addition to local cookers’ technique to create a tasty dish that no others can compare.

Hoa said boiling mussels need careful care or it will be tough, so the cooker has to use chopsticks to stir it until the mussels all open their shells.

After boiling the mussels for 10 minutes, their meat is stir-fried in cooking oil with dried onion. Then the meat is poured into a pan over a big fire for several minutes before putting local special fish sauce and fresh chilli pieces in.

Meanwhile, the boiling water is used as broth added with minced ginger, fish sauce, and broth mix to make the broth become rich flavour, Hoa said, adding that locals often use thin-thread rice vermicelli that is soft and fragrant.

Mai Xa mussel vermicelli is more enjoyable when eaten with some aromatic herbs, Hoa said.

Different from other places, where eaters are served a completed bowl of 'bun' or 'pho', dinners visiting Mai Xa prepare their on bowl of 'bun hen' as the waiter brings them the ingredients.

Nguyen Thanh Thai from the Central Highlands province of Dac Lac told Viet Nam News that while visiting Quang Tri, she never missed a bowl of bun hen Mai Xa which has special characteristics of savoury taste and buttery fat from the mussels mixed with the special fish sauce, fresh ginger and green pepper.

But unlike other places, “Here I can prepare the dish by myself to fit my taste. When I arrive at a shop to order the dish, a waiter brings me a bowl of white rice vermicelli topped with fried mussels, a bowl of hot broth with delicious smell flying out and a plate of fresh chilli and minced ginger and fresh herbs.

Apart from 'bun hen' with sweet broth, fried mussels eaten with crispy rice paper is also a favourite dish.

“The waiter told me that with these ingredients, I can make a bowl to my taste for myself,” Thai said, noting that she likes this way of self-service very much because dinners can use more or less ingredients for a bowl.

Thai said she likes to put several teaspoon of chilli juice (instead of one or two tsp) into the dish because the mix helps her feel healthier and enjoyable.

Thai said apart from bun hen with broth, she also likes stir-fried mussels wrapped up in rice paper.

“The dish gives me an unforgettable sense of tasty mussel meat mixed with crispy rice paper.”

Duy An

TITC
Từ khóa: bun chat chat, bun hen Mai Xa, Quảng Trị

Tin liên quan

Huế phát triển nhiều điểm du lịch giảm thiểu rác thải nhựa

TP. Huế xác định, giảm rác thải nhựa là nhiệm vụ quan trọng để phát triển du lịch xanh, bền vững tại các điểm du lịch trên địa bàn.

Du lịch nha khoa – Hướng đi mới trong phát triển sản phẩm du lịch Đồng Tháp

Đồng Tháp được biết đến với nhiều sản phẩm du lịch sinh thái, nghỉ dưỡng độc đáo, thu hút du khách trong và ngoài nước. Mô hình du lịch nha khoa vừa ra đời là sản phẩm được các phòng khám nha khoa trên địa bàn triển khai kết hợp

Hải Phòng: Đánh thức di sản giữa lòng phố cảng

Độc đáo kiến trúc nhà tre gần Vườn Quốc gia Cúc Phương

Kinh tế địa phương và tín chỉ carbon

Xem tiếp

Tin nổi bật

Du lịch nha khoa – Hướng đi mới trong phát triển sản phẩm du lịch Đồng Tháp

Hải Phòng: Đánh thức di sản giữa lòng phố cảng

Kinh tế địa phương và tín chỉ carbon

Cà Mau phát triển du lịch thích ứng biến đổi khí hậu

Quảng Nam: Bảo tồn di sản từ nền tảng đời sống cộng đồng

Xem nhiều nhất

Enchanting journey to Binh Chau Beach
Hòn Bà Vũng Tàu - cùng khám phá điểm đến linh thiêng hoang sơ
Biến đổi khí hậu đang ảnh hưởng lớn đối với Việt Nam
Ngày Đại dương Thế giới 2025: Việt Nam hành động vì biển xanh bền vững
Đi bộ xuyên rừng chinh phục núi Cấm - An Giang
No posts found

Copyright: VIET NAM NATIONAL AUTHORITY OF TOURISM

Webmaster: TOURISM INFORMATION TECHNOLOGY CENTER

Address: No. 33, Alley 294/2 Kim Ma Street, Ba Dinh District, Ha Noi

Responsible for content: Tourism Information Technology Center

License number: 78/GP-TTĐT dated 29 May 2020

Số lượt truy cập: 72689036.

CATEGORIES

  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
  • Trang chủ
  • Tin tức, sự kiện
  • Du lịch xanh
  • Biến đổi khí hậu
  • Văn hoá, di sản
  • Chương trình dự án
  • Mô hình, kinh nghiệm
  • Phóng sự ảnh
  • Video
nentangso
ic-dulichvn-org
ic-vietnam-travel
ic-moitruogndulich-vn

© TITC